За даним фактом ДУ «Держгідрографія» звернулась до компетентних правоохоронних органів. Як з’ясувало слідство, до серверів державної установи насанкціоновано отримало доступ злочинне угрупування на чолі з Оленою Крикун: фігуранти використали їх для спам-розсилки з метою вимагання коштів у міжнародної ІТ-компанії.

Про це інфомує РБК з посиланням на УНІАН.

За інформацією правоохоронців, яку озвучують ЗМІ, організоване угрупування кібершахраїв, зламавши сервери ДУ «Держгідрографія», масово розсилало на електронні адреси контрагентів та інвесторів відомої ІТ-компанії повідомлення дискредитуючого змісту. За нерозголошення нібито відомої зловмисникам конфіденційної інформації зловмисники вимагали 3 млн доларів.

Крім того, за даними слідства, підібрані Оленою Крикун, найманці з числа представників албанського криміналітету чинили силовий тиск на директора ІТ-фірми, погрожуючи йому викраденням та фізичною розправою.

Як зазначає РБК-Україна, на підставі звернення ДУ «Держгідрографія» та встановлених фактів ГУ Нацполіції у м. Києві ініціювало кримінальні провадження за ч. 1 ст. 361 ККУ (Несанкціоноване втручання в роботу інформаційних (автоматизованих), електронних комунікаційних, інформаційно-комунікаційних систем, електронних комунікаційних мереж), ч. 2 ст. 355 ККУ (Примушування до виконання чи невиконання цивільно-правових зобов'язань, вчинене повторно або за попередньою змовою групою осіб, або із погрозою вбивства чи заподіяння тяжких тілесних ушкоджень) та ч. 2 ст. 189 КК України (Вимагання, вчинене повторно, або за попередньою змовою групою осіб, або службовою особою з використанням свого службового становища, або з погрозою вбивства чи заподіяння тяжких тілесних ушкоджень). Оперативний супровід забезпечує Управління стратегічних розслідувань ДСР НПУ.

Популярні новини зараз

Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років

Чому українцям необхідно заповідати майно вже зараз та як це зробити правильно

Це має робити кожен, хто має смартфон: чохол і скло на екран не захистять

Показники лічильника стануть недійсними: споживачів застерегли від неприємностей з платіжками

Показати ще

Наразі місцеперебування Олени Крикун та її подільників встановлює поліція. Зловмисникам «світить» штраф від 1000 до 300 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або обмеження волі на строк до 3 років та позбавленням волі на строк від 3 до 10 років відповідно.