Наслідком «банкопаду» став переділ майна українських компаній. Цей процес супроводжується численними правопорушеннями та рейдерськими діями.

Створюються антирейдерські комісії, відкриваються офіси протидії рейдерству, але одночасно з тим тривають багаточисленні спроби протиправного заволодіння майном законних власників. Спеціальні злочинні схеми вибудовані для захоплення майна боржників банків, які визнані НБУ неплатоспроможними. Черговим прикладом «чорного переділу» стала діяльність Публічного акціонерного товариства «Банк «Український капітал». Представники банку у змові із безпринципними юристами налагодили схему захоплення чужої власності під прикриттям служителів Феміди.

Ще одним об’єктом рейдерської атаки стало науково- виробниче підприємство ПрАТ «Тутковський», яке володіє виробничими приміщеннями по вул.Дубровицькій, 28 в м. Києві.

7 жовтня 2020 року Господарський Суд м. Києва може затвердити незаконність передачі майна товариства рейдерам на основі фіктивного договору. Варто зазначити, що на стороні рейдерів виступає юридична фірма «Онопенко і партнери», кінцевим бенефіціарним власником якої є Онопенко Василь Петрович – колишній голова Верховного Суду України. Лише особисті зв’язки колишнього високопосадовця дозволяють рейдерам сподіватися, що рішення суду буде винесено на їхню користь.

В часи «банкопаду» товариство не встигло до закінчення строку дії кредитного договору, за яким було майновим поручителем, розрахуватись із ПАТ «Український професійний банк», оскільки 28.05.2015 р. постановою НБУ № 348 банк було віднесено до категорії неплатоспроможних, а рішенням Виконавчої дирекції Фонду гарантування вкладів фізичних осіб № 107 в ПАТ «Український професійний банк» запроваджено тимчасову адміністрацію.

Популярні новини зараз

"Період складнощів закінчується": ведичні астрологи назвали місяць, коли українцям стане легше дихати

Українцям приготували приємний "бонус" до пенсії: хто у черзі на доплати

Змії пішли в атаку на українців: як запобігти укусам і чи існує ефективний антидот

У Києві помітили величезну чергу до лікарні: що сталося

Показати ще
НБУ наклав низку обмежень постановою №73/БТ від 30.01.2015 «Про запровадження особливого режиму контролю за діяльністю Публічного акціонерного товариства «Український професійний банк» та призначення куратора». Але шахраї-банкіри 29.04.2015 року уклали Договір купівлі-продажу прав вимоги із ПАТ «Банк «Український Капітал» за кредитним договором №710 від 20.02.2013 р., за яким ПрАТ «Тутковський» було майновим поручителем та було платоспроможним по погашенню кредитних зобов’язань.

Захищаючи права вкладників неплатоспроможного банку, Уповноважена особа Фонду гарантування вкладів фізичних осіб на здійснення ліквідації ПАТ «Український професійний банк» направила листи на адресу ПрАТ «Тутковський» та ПАТ «Банк «Український Капітал», якими повідомила їх нікчемність Договору купівлі-продажу прав вимоги за кредитним договором від 20.02.2013 р., укладеного між ПАТ «Український професійний банк» та ПАТ «Банк «Український Капітал» 29.04.2015 р.

В подальшому, 15.01.2020 року, Фонд гарантування продав на відкритих торгах право вимоги за кредитним договором № 710 від 20.02.2013 року. Купило ці права на торгах ТОВ «Фінансова компанія «Інвестохіллс Веста» та сплатила кошти Фонду, тобто фактично - державі для подальшого їх використання постраждалим вкладникам. ПрАТ «Тутковський» підтвердило готовність на сплату законному покупцю прав вимоги по кредиту.

Однак, шахраї ПАТ «Банк «Український Капітал» всі ці законні дії ігнорують. На підставі незаконних договорів відступлення прав вимоги за кредитними договорами, укладеними із неплатоспроможними банками, напрацьовують та втілюють схему по захопленню нерухомого майна.

Рейдерська схема простежується в рішеннях господарських судів та полягає в наступному. Банк у змові із адвокатами, в нашому випадку - Адвокатським об’єднанням «Юридична фірма «Онопенко і партнери» та суддями, які, прикриваючись іменем України, приймають неправосудні рішення, що суперечать Закону та усталеній практиці, визнають дійсними договори, які Фонд гарантування вкладів визнав нікчемними, оскільки вони є такими у силу дії прямої статі 38 Закону України «Про Фонд гарантування вкладів фізичних осіб». Тобто, через незаконне рішення суду легалізується визнаний раніше нікчемним рейдерський договір.

В цьому випадку показовою є судова справа № 910/9980/19, що розглядається суддею Господарського суду міста Києва - Барановим Дмитром Олександровичем - про застосування наслідків нікчемного договору.

Представники банку ПАТ «Банк «Український Капітал» у змові із адвокатами АО «Юридична фірма «Онопенко і партнери», незаконно використовуючи свої зв’язки в судовій системі, напевно в змові з суддею Господарського суду м. Києва – Барановим Дмитром Олександровичем, застосовуючи вище описану схему, легалізують захоплення нерухомого майна ПрАТ «Тутковський», шляхом прийняття незаконного рішення, а саме - відмовляючи у застосуванні наслідків нікчемного договору.

Варто зазначити, що кінцевим бенефіціаром АО «Юридична фірма «Онопенко і партнери» є Онопенко Василь Петрович – колишній голова Верховного Суду України. Він, незаконно використовуючи свої зв’язки в судовій системі, ймовірно має вплив на суддю Баранова Д.О..

Також судом ставиться під сумнів і повністю законний результат відкритих торгів, проведених Фондом гарантування 15.01.2020 року, який був забезпечений майном товариства.

Внаслідок цього для ПрАТ «Тутковський» з’являється правова колізія, яка полягає в тому, що товариство отримує двох рівноцінних кредиторів та загрозу подвійного стягнення за одним кредитним договором:

1) ПАТ «Банк «Український Капітал» - на підставі Договору купівлі-продажу прав вимоги за кредитним договором від 20.02.2013 р.;

2) ТОВ «Фінансова компанія «Інвестохіллс Веста» - на підставі відкритих торгів 15.01.2020 р..

У разі прийняття неправосудного рішення виникає підстава для стягнення багатомільйонних збитків з держави за результатами попередньо зазначених публічних торгів, проведених Фондом гарантування, оскільки їх переможець не зможе отримати майно, яке було йому продане державою, внаслідок захоплення рейдерами в особі ПАТ «Банк «Український Капітал».

Отже, суддя Господарського суду міста Києва Баранов Д.О., адвокати АО «Юридична фірма «Онопенко і партнери» та посадові особи ПАТ «Банк «Український Капітал», діючи у змові, на наступному судовому засіданні 07 жовтня 2020 року спробують незаконно захопити майно ПрАТ «Тутковський».

Рішення суду, яке може бути винесено в цей день, про відмову у застосуванні наслідків нікчемного правочину однозначно створить підстави для багатомільйонних збитків державі, оскільки стане підставою для скасування публічних торгів, за результатами яких було продано майно неплатоспроможного банку, кошти від чого пішли на погашення заборгованості перед вкладниками.