Нова влада планує перевірити обставини виділення рефінансування українським банкам у 2014-2015 роках, діяльність тодішнього керівництва Нацбанку і в цілому процес "банкопаду". Про це повідомляє видання "Uainfo".

Інформації про ті події накопичилося достатньо для роботи і парламентських наслідкових комісій, і правоохоронних органів. Поступово приймаються рішення про поновлення порушених прав вкладників або підприємств, права власності повертаються законним господарям.

У вересні 2019 суд наклав арешт на майно, яке належало банку "Український капітал", повідомляє Антикор.

Правоохоронні органи розслідують обставини заволодіння банком цілим переліком об'єктів нерухомого майна, які раніше належали ПАТ "Тутковський". Майно було надання в якості застави банку "Український професійний банк". У 2015 році під час "банкопаду" права вимоги на майно були продані банку "Український капітал".

Як виявилося, угода про продаж прав вимоги мала ознаки нікчемності: засоби по угоді не були перераховані, при оформленні угоди були порушені вимоги законодавства та інструкції Нацбанку. Відповідний лист уповноваженої особи Фонду гарантування вкладів фізичних осіб про визнання угоди нікчемною став підставою для оскарження подальших рейдерських схем.

Популярні новини зараз

Комунальники встановлюють нові тарифи з 1 травня: кому приготуватися до подорожчання

Обличчя заросло волоссям: 26-річна африканка раптово перестала голитися і отримала вау-ефект

Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років

Подорожчання майже на 40%: українців чекає "сюрприз" у платіжках

Показати ще

Через місяць після укладення угоди "Український професійний банк" був визнаний неплатоспроможним і розпочато процедуру його ліквідації.

"Український капітал" оскаржив рішення про нікчемність угоди в судах, і після проходження всіх судових інстанцій Верховний Суд своєю Постановою у лютому 2019 підтвердив нікчемність правочину про відступленню права вимоги. Незважаючи на це, посадові особи банку "Український капітал" все ж зареєстрували право власності на об'єкти, що викликало обурення справжнього власника – ПРАТ «Тутковський".

Юристи законного власника звернулися до правоохоронних органів, йде слідство щодо обставин можливого рейдерського захоплення майна, допитуються відповідальні працівники банку.

Під час слідства вже встановлено, що даний випадок не був одиноким. За подібною схемою банк привласнив майно десятків інших власників.

Відновлення справедливості по першому випадку стає моделлю для оскарження протиправних дій з іншими подібними угодами. Постраждалі вже почали обєднуватися для координації своїх дій.

Наразі ж захоплене рейдерами майно заарештовано і передано на відповідальне зберігання, і зловмисники не зможуть знищити можливі докази своїх дій. Рішення про арешт майна було прийнято через загрозу підкупу зловмисниками окремих посадових осіб місцевих правоохоронних органів, відповідна інформація також перевіряється.

Слідчі органів не виключають, що в процесі розслідування буде проведено допит і власника банку "Український капітал" С. Бєлашова, в тому числі про його комунікації з керівництвом Нацбанку в 2015-2016 роках при придбанні банку. Саме в той, важкий для українського банківського сектора період, сім'я С. Бєлашова встановила повний контроль над даним банком.