Розташований у жаркій і посушливій місцевості Ізраїль славиться своїми технологіями виробництва їжі. Ізраїльтяни використовують найсучасніші системи зрошення і адресного добрива. Ізраїльські овочі, вирощені такими методами, продаються навіть в багатій чорноземами Україні. Однак, як повідомляє видання Нуѕег, тепер ізраїльтяни можуть просто друкувати їжу на 3D-принтері.
3D-принтер для друку тіста розробили ізраїльські вчені Ідо Браславський і Одед Шосейов. Щоб вийшли їстівні матеріали, вони використовували наноцеллюлозу. Розробники розповіли, що цей матеріал є безпечним для людського організму. Саме тому вони обрали наноцеллюлозу і без побоювань додають її, як низькокалорійний наповнювач. Однак, щоб зробити цей компонент для тіста ще більш придатним, вчені трохи змінюють його структуру. Зокрема, в наноцеллюлозу додаються білки, жири і вуглеводи, а ще антиоксиданти і вітаміни.
Конструктивно такий принтер мало чим відрізняється від своїх побратимів. Просто звичайні картриджі заправляються їстівними компонентами. Матеріали доводяться до певної температури, а потім надходять в друк. Температуру налаштовує кухар, а значить, принтер володіє і кулінарними функціями. На сьогоднішній день єдиний матеріал, з яким вдалося успішно проекспериментувати інженерам це тісто. Однак розробники мають намір продовжити свої дослідження і можливо, що скоро принтер опиниться на прилавках.
Раніше портал "Знай.ua" повідомляв про майбутній крах металургії