Купувати вуличну їжу досить ризиковано, а влітку через спеку небезпека отруєння зростає в рази.
У спеку людям доводиться ретельніше стежити за своїм здоров'ям, в тому числі змінювати звички харчування. Адже влітку більшість продуктів потрапляє в розряд швидкопсувних. Особливо якщо це стосується вуличної їжі, яка готується і продається прямо на сонці. Повідомляє Politeka.
Дізнайтеся, від якої їжі краще відмовитися, щоб уникнути отруєнь і уберегти своє здоров'я.
Фастфуд
1000 гривень від держави: як отримати допомогу пенсіонерам
Повністю замінить ТЦК: які зміни чекають мобілізацію
Надіються всі, але мало хто відчує: чого чекати від індексації пенсій у 2025 році
Податкова перевіряє українців за кордоном: що вже відомо
На першому місці небезпечної річної їжі варто вуличний фастфуд. Особливо той, в якому є м'ясна начинка. Рішуче "ні" потрібно сказати в жарку погоду шаурмі, чебурекам, біляшам, м'ясним пирогам.
М'ясний фарш на спеці стає ідеальним середовищем для розмноження патогенних мікроорганізмів. А якщо сюди ще додати не ідеальні санітарні умови, в яких працюють продавці подібної продукції, то зрозуміло, що краще обходити подібні ларьки десятою дорогою. Пам'ятайте, навіть якісне м'ясо на спеці може швидко зіпсуватися, а якщо продавець вирішив заощадити і використовувати зіпсовану начинку, то незабутній вечір в туалеті вам буде забезпечений.
Салати з майонезом
Будь-які салати в спеку швидко набувають втомлений вигляд. А якщо салат заправлений майонезом, то на спеці він перетворюється на бомбу, причому швидкої дії.
За санітарними нормами, навіть в холодильнику зберігати салат, заправлений майонезом, можна не більше години. Але в деяких кіосках або вуличних кафе ці норми грубо порушуються.
Молочні продукти
Молоко і продукти з нього дуже швидко псуються. Тому в спеку краще утримайтеся від молочного коктейлю, йогурту, купленого в кіоску, або морозива, яке роблять прямо в кафе.
Кондитерські вироби
Тістечка з кремом, торти та інші швидкопсувні солодощі - зовсім невідповідна їжа для літньої спеки. Тим більше, що купуючи їх в вуличному кіоску, зовсім не можна бути впевненими в дотриманні термінів і умов зберігання продуктів.
Червоне м'ясо
Влітку краще уникати страв з червоного м'яса, особливо не їсти їх в спеку. Відомо, що рослинна їжа охолоджує організм, а м'ясна, навпаки, нагріває. Крім того, червоне м'ясо дуже довго перетравлюється, до 9 годин.
Організму доводиться витрачати багато ресурсів, щоб переварити м'ясну їжу і при цьому не перегрітися. При цьому виводиться багато води у вигляді поту. Ваші нирки не справляються з виведенням токсинів, і на цьому тлі загострюються хронічні хвороби. Ось чому влітку м'ясоїди часто страждають від нападів простатиту або мастопатії.
Якщо м'ясо ви ніяк е можете виключити зі свого раціону, то вибирайте краще біле.
В'ялена і копчена риба
У спеку не оброблена термічно риба стає джерелом такої смертельної хвороби, як ботулізм. Головна небезпека в тому, що за зовнішнім виглядом риби визначити наявність токсину неможливо. У спеку ні в якому разі не купувати в'ялену, копчену рибу, так само як і м'ясні, грибні та овочеві консерви.
Алкоголь
Під час літнього пікніка краще виключити алкогольні напої з меню. На спеці пити спиртне категорично не можна, ризик інфаркту та інсульту збільшується в кілька разів. До того ж підвищується небезпека теплового удару через те, що організм витрачає багато енергії і води на виведення алкоголю.
Як повідомляв портал "Знай.uа", у Києві кількість людей, що потрапили на лікарняні ліжка після покупки шаурми, невблаганно зростає.
Також "Знай.uа" писав, дієтолог Альбіна Комісарова розповіла, що так звані лжекорисні продукти - це гірше, ніж висококалорійне харчування, адже ми думаємо, що це не шкодить нашій фігурі, але це зовсім не відповідає дійсності.