Хто не любить сходити на вихідних до ресторану. Або коли після роботи втомлений і немає сил стояти біля плити, напевне більшість людей полюбляють пообідати у приємному закладі та покуштувати страви, які зазвичай вдома не приготуєш. Однак лікарі застерігають, не захоплюватися ресторанною їжею.
Як зазначають спеціалісти, найбільша небезпека може чатувати на людей саме у стравах, які їм подають, нерідко потім відвідувачі закладів громадського харчування потрапляють до лікарні з отруєннями невідомими речовинами.


Як пише ScienceDaily, американські вчені провели дослідження, в результаті якого з'ясувалося, що в першу чергу їжа з ресторанів і кафе є джерелом фталатів.
Ці хімічні речовини являють собою солі і ефіри фталевої кислоти. Вони стають причиною гормональних порушень і призводять до розвитку різних захворювань.
Пенсіонери витрачають тисячі гривень: пільги, про які мало хто знає
Штрафи за посилки Новою поштою: кого з українців податкова каратиме гривнею
Що потрібно встигнути зробити до літнього сонцестояння: 21 пункт до 21 червня 2025 року
Кому не дадуть нову соцдопомогу з липня: перелік обмежень, про які варто знати вже зараз
Так, вчені опитали 10 тисяч учасників дослідження. З'ясувалося, що 60% з них харчувалися поза домом. У них в організмі після проведення аналізів виявили на 35-55% більше фталатів ніж у тих учасників, які харчувалися домашньою їжею.
Як відомо, фталати потрапляють в їжу через предмети, які використовуються в ресторанах при приготуванні страв. Зокрема, це рукавички, контейнери, побутова техніка і т.д.
Нагадаємо, на Львівщині одразу семеро людей потрапили до лікарні після святкування дня народження. Ймовірною причиною отруєння став торт. Серед постраждалих є й діти віком 7-12 років.
Перша допомога при харчовому отруєнні
Як повідомляв портал "Знай.ua", українцям розповіли, які овочі краще оминати на ринках та не купувати їх щойно блисне сонце, адже ранньою весною є ризик натрапити на продукти з великою концентрацією шкідливих хімікатів, таких як нітрати та пестициди.
Також ми писали про те, що фахівці склали список найбільш небезпечних продуктів харчування, від вживання яких нас чекає чимало неприємних сюрпризів. І головне. Ці продукти є на кожній кухні.