У Харкові родина купила на вечерю курку в одному із місцевих магазинів. Але коли птицю принесли додому, відкрили упаковку, були неприємно вражені побаченим всередині.

Курка чи мутант

Замість звичайних ніжок у курки була ще одна пара лап, тому бажання їсти відпало само собою. Наступного дня дивний товар повернули до магазину. Фахівці вважають, що зробили це даремно. Нібито нічого шкідливого у такому м'ясі насправді бути не могла, але такого типу мутація – все одно рідкість для сільського господарства.

Її могло викликати навіть харчування батьків чотирилапої курки. Але швидше за все, це був просто генетичний збій.

"Це збій в природі відбувається, або дуже близькоспоріднені схрещування", - говорить завідувач відділом птахів екопарку Володимир Переходович.

Дивіться: Харківська родина купила курку-мутантку у магазині

Популярні новини зараз

У Європі хочуть залишити українських біженців без житла

ПриватБанк встановив обмеження в банкоматах: які ліміти діють

Можуть і не впустити в Європу: українцям встановили ще одну перешкоду на кордонах

Пенсіонерам почали надходити дві виплати на місяць

Показати ще

ГМО та інші смертельно небезпечні речі на полицях

Не виключено, що генна модифікація могла бути причиною таких "збоїв", як от нещодавно у Харкові. Генетична модифікація відрізняється від природного та штучного мутагенезу саме направленою зміною генотипу. При цьому генетичний матеріал переносять з одного організму в інший, використовуючи технологію рекомбінантних ДНК.

Цікаво, що в Європі деякі країни навіть допускають такі продукти до продажу. Серед дозволених — кукурудза з іншою генетичною структурою, а також борошно і крохмаль з неї. Крім того, в країнах ЄС на прилавках магазинів ви можете побачити модифіковану сою та її похідні, нерідко в рецепти салатів входять ці продукти. Місцеві мешканці купують соєву олію, використовують соєвий білок. Також у Європі дозволене рапсове масло, що містить ГМО.

В іноземних магазинах можна побачити хліб, йогурти і навіть соки з фруктів, створені з продуктів, змінених ученими. Пов’язано це з тим, що генні технології дозволяють прискорити процес виробництва, зробити його вигідним, тому багато виробників зацікавлені в ГМО.

У США, Канаді, Китаї та інших країнах вирощують близько двох десятків трансгенних рослинних культур. Зокрема, це картопля і кукурудза, що стійкі до комах-шкідників; сорти томатів та дині із продовженим термі­ном зберігання; бавовна, стійка до гербіциду, який застосовують для знищення бур’янів; стійкі до гербіцидів ріпак і соя тощо.

Харчову алергію можуть викликати різні продукти, не тільки незнайомі й екзотичні для нашого організму (як, наприклад, відносно недавно завезене до Європи ківі), а й місцеві.

Серед основних ризиків від вживання генно модифікованих продуктів науковці виокремлюють такі: пригнічення імунітету, алергійні реакції, метаболічні розлади тощо. У ході експериментів та досліджень в деяких тварин, які споживали ГМО, виявляли небезпечні захворювання — зокрема, ракові пухлини.

Дивіться: Біохімік Гліб Репіч розповів, чи шкідливі продукти з ГМО

Як повідомляв портал "Знай.ua", виробник безалкогольних напоїв Coca-Cola вперше за 125 років існування випустив алкогольний напій.
Він з'явився в магазинах Японії в понеділок. Напій випускається тільки з лимонним смаком, його фортеця варіюється від 3% до 7%.