У минулому році ціна на один з найпопулярніших продуктів українців – м'ясо виросло в середньому на 37%. Не краща ситуація збережеться і в найближчому майбутньому.
Про це заявив співробітник Національного наукового центру "Інститут аграрної економіки" Світлана Пашко.
"У 2017 році роздрібні ціни на м'ясо зросли в середньому по Україні на 37,6%. Тенденція зростання цін на м'ясо продовжиться і в 2018 році. Зокрема, з огляду на заплановане урядом підвищення з другого кварталу цього року мінімального рівня заробітної плати до 4200 грн, існує загроза повторення ситуації 2017 року", - сказала Пашко.


Крім підвищення міні малки, за словами фахівця, можуть також вплинути і скорочення поголів’я худоби через нерентабельність бізнесу та знищення тварин через спалахи смертельних захворювань, таких, як африканська чума свиней.
Крокси під забороною? Лікарі попереджають: носити щодня - небезпечно для ваших ніг
Дожити до надбавки: з якого віку пенсіонери можуть отримати спецдоплати
Важливі зміни у переказах на картки: що впроваджують
ТЦК жорстко взялося за переселенців: нові правила мобілізації
Також на ціни впливає сезонний попит, зниження експорту та девальвація національної валюти.
Щодо видів м'яса, то найбільше по кишенях українців вдарить ціна яловичину. Курятина традиційно залишається найдешевшою.
У той же час Пашко підкреслила, що в 2017 році темпи зростання роздрібних цін на м'ясо були близькими до темпів зростання середньої заробітної плати громадян. Зокрема, в минулому році роздрібна ціна на м'ясо зросла в середньому на 30,4-46,1%. У той же час середня заробітна плата з січня по листопад 2017 року збільшилася з 6008 грн до 7479 грн, тобто на 24,5%.
Дивіться, які ще продукти підскочать в ціні
Як раніше повідомляв інформаційний портал "Знай.ua", українці платять за їжу левову частину своїх доходів у порівнянні з жителями інших країн Європи, хоча ціни у нас на більшість продуктів нижчі.