Практично кожен із нас хоча б раз стикався з неякісними товарами у магазині, причому дуже часто недоліки ми помічаємо вже вдома.

Супермаркети володіють цілою системою, яка вводить в оману покупців, але дозволяє не втратити частину прибутку. Тому варто добре орієнтуватися у подібних хитрощах.

Рожева підсвітка у м'ясних вітринах

Достатньо встановити кілька світлодіодних ламп, і товар матиме більш апетитний та свіжий вигляд. М'ясо, звичайно, так краще продається. Тому, не вагаючись, попросіть консультанта, аби показав вам потрібний шматок особисто.

Популярні новини зараз

Мобілізацію в Україні посилять: ТЦК змусять працювати ефективніше

Надіються всі, але мало хто відчує: чого чекати від індексації пенсій у 2025 році

Приємна несподіванка: в Україні почали знижуватись ціни на деякі овочі

Українців попередили про три місяці без пенсії: у кого будуть проблеми з ПФУ

Показати ще

Освіжувачі

Дуже умовна назва, але власники супермаркетів нею користуються. Мова йде про добавки для стабілізації кольору – вони на деякий час зупиняють процес псування і змінюють смак. Але для вашого здоров'я це дуже шкідливо. Звертайтеся краще до перевірених мереж, і пам'ятайте: м'ясо повинно бути щільним на вигляд та пружним на дотик.

Контрастні предмети поруч

На вітрину викладають яскраві речі, щоб продукти були у більш виграшному світлі. Дуже часто це овочі або гілочки зелені.

Змішувати свіже і не зовсім

Упакувати в пластиковий лоток можуть товари із різними термінами придатності: по-перше, ви не відчуєте запаху під плівкою, а дату на наклейці завжди можна замінити. Потрапляють до групи ризику цукерки, печиво, м'ясні нарізки, сметана, салат та інші вагові продукти.

Сторонні домішки у фарші

Чого тільки не використовують винахідливі продавці: порошки, консерванти, дешеві субпродукти (сало, легені). Дуже складно перевірити якість фаршу, адже все йде на переробку – як тут відрізниш? Залишається одне: купувати тільки там, де м'ясо перекрутять просто перед вами.

Протерміновані продукти у кулінарії

Думаєте, цей відділ працює для вашої зручності? Аж ніяк, він розрахований на тих, кому готувати ліньки або немає часу. У такий спосіб магазин рятується від збитків. Товари із терміном придатності, який добігає кінця, додають у піццу, тістечка, курку гриль, а все інше – піде на маринад до шашлику.

Замінюють охолоджені продукти на заморожені

Розморозити і подати вам як охолоджене можуть не тільки м'ясо, а й рибу. Нібито нічого страшного, але якщо кількаразово продукт із кімнатної температури перетворюють на шмат криги - ризикуєте злягти на лікарняне ліжко з отруєнням.

Старі-нові етикетки

Переклеїли стікери – і все, товар нібито "свіжий". А скільки він до цього пролежав на полиці, невідомо. Іноді можна помітити три шари таких наклейок, якщо придивитися уважніше.

Якщо ви все-таки випадково взяли не те, що треба, не викидайте чек. Касир відмовляється замінити покупку? Зверніться з вимогою показати записи із камер спостереження. Ви маєте право навіть попросити документи на будь-який товар, якщо маєте сумніви щодо його походження.

Дивіться: як супермаркети змушують вас купувати

Як повідомляв портал "Знай.ua", дієтологи назвали найбільш небезпечні поєднання продуктів.