В Україні хочуть, дотримуючись європейського прикладу, заборонити використання пальмової олії в продуктах. Це може спровокувати різке зростання цін.
Газета "Сегодня" повідомляє, що до порядку денного Верховної Ради було внесено проект про заборону пальмової олії.
Як відомо, пальмова олія може спровокувати зростання серцево-судинних та інших захворювань. Автори документа пропонують повністю заборонити застосування пальмової олії в рецептурі будь-яких продуктів (насамперед, це спреди (маргарин), цукерки, шоколадні батончики, сирні продукти та інші, де в рецептурі є тваринні жири). Крім того, в їх планах - збільшення штрафів для посадових осіб за виготовлення або продаж такої продукції з 1700 до 3400 грн.
Ціна - головна причина через яку пальмова олія настільки популярна у світі. Вона приблизно втричі дешевша вершкового масла. Як інформує Держстат, в Україну в 2017 році ввезено понад 150 тис. тонн "пальми" за середньою ціною $700 за тонну.
"Олія з м'якоті плодів олійної пальми корисна, так як містить вітамін А, гліцерин, пальмітинову кислоту, яка є навіть у материнському молоці. Але в нашому харчопромі зазвичай використовується більш дешеве масло з кісточок цих плодів з підвищеним вмістом насичених жирних кислот, з яких роблять, приміром, стеаринові свічки і мило", - каже дієтолог Борис Скачко.
Популярні новини заразПоказати щеГороскоп на п'ятницю 22 листопада для всіх знаків Зодіаку: день для змін та простих радостей
"Бусифікацію" обіцяють викорінити: ТЦК застосують новий підхід до мобілізації
Українцям виплатять по 4 500 гривень: кому пощастить отримати допомогу
Долари з "заначки" можуть розчарувати: почали діяти нові правила обміну валюти
Також дієтолог додав, що пальмова олія може викликати навіть онкозахворювання.
"Потрапляючи в організм, вони впливають на печінку і призводять до атеросклерозу. Але найнебезпечніше — це трансжири, які утворюються з "пальми" під впливом високої температури. Вони можуть викликати онкозахворювання. Тому вживати таку продукцію краще по мінімуму", - уточнив Скачко.
Олена Сидоренко, професор кафедри товарознавства Київського торгово-економічного університету, говорить, що виробники повинні вказувати на упаковці не тільки кількість жирів, але і те, в якому вигляді вони використані: у натуральному або гідрогенізованому (насиченому), є там трансжири.
"У нас, на відміну від ЄС, в 90% випадках ці вимоги порушуються. Наприклад, замінник масла какао — це гідрогенізований жир, але споживач про це навряд чи знає", — підкреслила Сидоренко.
Експерти заявили, що після прийняття вищезазначеного законопроекту, ціни в Україні зростуть. В першу чергу, подорожчають цукерки, кондитерські вироби і хліб.