Небезпеку для здоров’я становить не лише сам цукор, а й те, у якій формі він потрапляє в організм. Дослідження показують цікаву невідповідність: спосіб споживання цукру значною мірою визначає, наскільки сильно він може нашкодити, пише Health.
Як зазначає провідна авторка дослідження Карен Делла Корте, кандидатка наук з Університету Брігама Янга, цукор, що міститься в напоях ‑ газованих, енергетиках чи навіть фруктових соках ‑ становить набагато серйозніший ризик, ніж той, який надходить із твердою їжею.
"Аналіз даних показав, що кожна додаткова порція солодкого напою об’ємом 350 мл на день пов’язана зі зростанням імовірності розвитку діабету 2 типу на 25%. При цьому склянка фруктового соку об’ємом 250 мл підвищує ризик приблизно на 5%. Цікаво, що цукор із твердих джерел не лише не збільшував ризик діабету, а й при помірному споживанні ‑ наприклад, до 20 г на день ‑ мав легкий захисний ефект", ‑ йдеться у повідомленні.
З біологічної точки зору це пояснюється тим, що у рідкій формі відсутні клітковина, білки чи жири. Без цих компонентів цукор дуже швидко всмоктується в кров, провокуючи різкі стрибки рівня глюкози та інсуліну, минаючи природні сигнали насичення.
Без прописки тепер заборонено? Що загрожує українцям у 2025 році та як не встряти у штрафи
ПФУ завітає в гості до кожного: нові правила призначення соціальної допомоги
Пенсіонерам подвоять доплати: хто отримає більше грошей
Графіки стануть коротшими: енергетики потішили прогнозом щодо відключень світла
Крім того, це створює додаткове навантаження на печінку ‑ особливо фруктоза, яка може перетворюватися на жир і призводити до інсулінорезистентності.
У дослідах на тваринах науковці також зафіксували так звану молекулярну залежність: солодкі напої здатні перебудовувати кишечник, роблячи його більш сприйнятливим до засвоєння цукру, що лише погіршує метаболічні порушення.
Усі ці дані підсилюють занепокоєння фахівців щодо солодких напоїв. Європейське агентство з безпеки харчових продуктів і Всесвітня організація охорони здоров’я наголошують, що споживання доданого цукру, особливо в рідких продуктах, слід максимально обмежити. Адже його надлишок пов’язують з ожирінням, захворюваннями печінки, проблемами із серцем і розвитком карієсу.
- Раніше ми повідомляли, що про всіляку з каверзою : користь, про яку мовчать, і ризики, про які варто знати.
- Ще лікарі розповіли, чим слід розпочинати свій ранок, щоб залишатися здоровим та енергійним – докладніше на Знай.ua.
- Нагадаємо, бутерброди не врятують : чому харчування не допоможе при анемії.