Сегмент дешевих продуктів стрімко дорожчає в Україні. Причиною тому, зокрема, є сезонний фактор. Про це розповів економіст Олег Пендзин в ефірі Громадського радіо.
Досить серйозне зростання цін у сегменті дешевих продуктів спостерігається через сезонні фактори, пов'язані з падінням урожайності цього сезону внаслідок аномальної посухи. Майже наполовину подорожчали макарони, крупи та овочі.
"Коли ми дивимося з вами на овочі, на хліб, на макаронні вироби, на крупи, насамперед на овочі. Вони, безперечно сьогодні демонструють надзвичайно великий ріст, до 50% взагалі", - заявив економіст.
Найбільше удару по гаманцю завдають саме овочі, частина з яких злетіла у вартості більш ніж удвічі.
Мобілізація та відстрочки: які нововведення чекають на чоловіків
"Подарунки" під ялинку вже готові: з 1 січня подорожчає комуналка
ТЦК стукають у двері: чи мають право проникати у житло
Зупинишся - заплатиш штраф: водіям оголосили нові правила
"Уся група овочів, а, наприклад, картопля вже в 2–2,5 рази вища, ніж була попереднього року. Буряк, морква, капуста набагато дорожчі, ніж були минулий рік", - наголосив експерт.
За словами Олега Пендзина, через стрімке подорожчання українці все активніше починають переглядати структуру свого споживчого кошика і частіше роблять вибір на користь дешевших продуктів, аби хоч якось перекрити сімейні витрати.
Раніше інформаційний портал Знай повідомляв, ціни на капусту і буряк змінили напрямок: скільки коштуватимуть овочі для борщу.
Також наш портал інформував, нові ціни на м'ясо змушують українців стати вегетаріанцями: які продукти подорожчали найбільше.
Крім того, ми писали, продукти та послуги можуть подорожчати в половину: ціни на електроенергію вдарять по всіх.