Православною церквою в цей день вшановується пам'ять святого Сергія, ігумена Радонезького. Інші назви свята: "День Сергія Радонезького", "Курятник", "Капустки".

Цього дня толокою рубали капусту для закваски, забивали на продаж курей, готувалися до весільного сезону.

Раніше перший сніп вівса треба було занести до будинку з піснями та жартами, поставити біля образу в кутку. А потім усі сідали за стіл, якщо дежень та вівсяні млинці з медом, запиваючи вівсяним киселем із брусницею. Вірили, що запах вівса допоможе відігнати пожежу від господарства. Овес насипали і коням, адже вони дуже допомагали людям у роботі.

Є дуже цікавий обряд для сьогодення – ловити день. Вже денний час скоротився, тому ловили сонце в мішки, зав'язували і просили не йти довше, потім відпускали і тричі хрестились.

Популярні новини зараз

Пенсіонери мають лише 10 днів: куди потрібно звернутися, щоб не втратити 20% виплат

Власників банківських карток попередили: готуйтесь втратити частину заощаджень

По росії вдарять дуже потужно: тарологиня передбачила події осені

"Покинув, два роки шлявся, обжимався...": Оля Цибульська розповіла, що сталося з Винником

Показати ще

Сьогодні потрібно випекти спеціальний млинець на вівсяній толокні з осінніми ягодами. Його дають овиннику, духу, якого стежить за овином. Можна піти в ліс по гриби, адже їх зараз має бути багато. А також можна зібрати цілющі калину та горобину для настоїв, чаїв та варення. З калини роблять кисіль, пастилу та мармелад. Вона дуже корисна та смачна, тому добре підійде для дітей.

Є кілька важливих прикмет у цей день, про які ви повинні знати. Якщо сьогодні розбилося дзеркало, то незабаром дівчина піде заміж. Але будинки уламки зберігати не можна, потрібно закопати під молодим деревом. Якщо у вас випало мило з рук, чекайте на несподіваних гостей. Обов'язково з'їжте вівсяний кисіль, тоді вас не дістане хвороба найближчим часом. А якщо з'їсте млинець із медом і зап'єте цим киселем, то й у мороз не замерзнете.

Проводять сьогодні багато ритуалів і змов, наприклад, від псування. Потрібно приготувати вівсяний кисіль, додати до нього липовий, квітковий та гречаний мед. Потім сказати: "Бджоли працювали, солодкими ласощами зі мною поділилися. Коні жнива везли, овес мені принесли. Я страву цілющу зварила, від усіх порч зцілила. , біди все обминути " . Пити кисіль потрібно всією родиною.

Також сьогодні готують різні капустяні страви, на столі обов'язково мають бути пиріжки з такою начинкою, а святого Сергія просять доглянути курей та іншого свійського птаха, адже він вважається їх захисником.

Курка чи яйце

Що не можна робити 25 вересня

Сьогодні, як і будь-якого іншого дня, Церква не схвалює сварок, лихослів'я, пліток, наклепу та засудження, виступає проти заздрості, жадібності, помсти та розпачу. Не слід відмовляти тим, хто просить допомоги.

Народні прикмети дня забороняють лінуватися і ледарювати, не можна влаштовувати пересуди, чвари і розбирання і проходити повз простягнуту руку.

Нагадаємо, що тільки скажеш - відразу погано , погано тягнеться: чому в народі не люблять вираз "на здоров'я".

Раніше ми повідомляли, що якщо у церкві буваєте рідко: 5 головних правил поведінки у храмі.