Християнська церква цього дня вшановує пророка Йону та священномученика Фоку Синопського, єпископа.

Інші назви свята: "День Іони", "День Фокі", "Фока-вітроградар", "Листопадна", "Лістодер".

Вважається, що якщо сьогодні побачити незнайому руду людину на вулицю, то їй потрібно вклонитися в пояс і попросити вдарити, тоді можна отримати щастя. Наші пращури помітили, якщо у цей день мороз, то весна буде холодною. Але ось дідка з кошиком потрібно побоюватися, це може бути Лісовик в іншому обличчі. З цих ягід можна зварити компот, варення чи пастилу. Робили також мочену брусницю, яку додають у млинці та пироги.

Популярні новини зараз

Школярам встановлять нові правила відвідування уроків: за що суворо каратимуть

Економічне бронювання не захистить: кого забере ТЦК

Більше не пускатимуть за кордон: яку перепустку потрібно мати 17-річним українцям

Чоловік знайшов 2,5 млн грн у банках від какао, але не зміг їх витратити: навіть банку не потрібні

Показати ще

Ще сьогодні заведено ходити у гості до сусідів. Візьміть із собою гостинці, можливо, щось із ягід. Але головне блюдо дня – м'ясо під брусничним соусом. Раніше іноді навіть влаштовували змагання з того, хто зробить м'ясо смачнішим. Цим займалися жінки, а чоловіки лише оцінювали.

Для дівчат це був час вийти подивитися на братчини хлопців, вони збиралися на галявині, мірялися силами, а потім бралися. Звичайно, для цього дівчата чепурилися, вплітали стрічки в коси, одягали гарні сарафани. А знахарі сьогодні збирають під час заходу сонця брусничне коріння. Їх використовують як протизапальну. Можна сьогодні провести відворот чи змову проти суперниць.

Брусниця, фото: ТК домашня консервація

Вважалося, що Фока захистить від пожеж та врятує потопаючих. Про це йому і молилися цього дня. А ось рибу їсти не можна, на згадку про легенду, як Іона перебував у утробі кита (хоча насправді кит – це не риба, але предки не знали про це). Рибу найкраще замінити редькою, адже саме її сезон.

Що не можна робити 22 вересня

21 вересня, як і будь-якого іншого дня, Церква не схвалює сварок, лихослів'я, пліток, виступає проти наклепу та засудження, а також заздрості, жадібності, помсти та розпачу. Не слід відмовляти тим, хто просить допомоги.

За народними прикметами не слід лінуватися і довго спати - будуть проблеми з грошима, а також ловити, продавати і їсти рибу - на згадку про те, як пророк сидів у утробі кита.

Нагадаємо, що Мабон чи осіннє рівнодення-2024: що потрібно обов'язково зробити 22 вересня.

Раніше ми повідомляли, що якщо у церкві буваєте рідко: 5 головних правил поведінки у храмі.