З травня 2024 року в Україні введено нові правила мобілізації. Військовозобов'язані чоловіки зобов'язані пред'являти військово-обліковий документ на вимогу представників ТЦК, поліції та прикордонників у певних зонах. Це закріплено Законом №3633-IX.

ТЦК, воєнкоми, мобілізація

Пред'явлення ВОД є важливою умовою мобілізації, оскільки в ньому містяться дані про відстрочку, бронювання, військову спеціальність та результати медкомісії. Цей документ дозволяє підтвердити право на звільнення від мобілізації або інші важливі деталі, що можуть вплинути на участь у військових діях.

Військовозобов'язаним, які відмовляються пред'явити військово-обліковий документ (ВОД), загрожує адміністративна відповідальність. За відсутність документа або відмову його показати можуть вручити повістку для уточнення даних і накласти штраф від 5 100 до 25 500 гривень. У разі повторного порушення штраф може бути збільшений.

Перевірка документів, скриншот youtube BBC News Україна

Популярні новини зараз

Виправдання не спрацюють: ТЦК жорстко покарають чоловіків за відмову

На порозі хлібної кризи: українців шокували новими цінами – і це не межа

ТЦК похвалилися, на скільки мільйонів вдалося "подоїти" ухилянтів

З 1 жовтня платіжки за світло зміняться

Показати ще

Адвокат Володимир Крекотень сказав, що в окремих випадках, коли ТЦК може отримати інформацію про людину через реєстр "Оберіг", відсутність військово-облікового документа (ВОД) не тягне за собою адміністративне покарання. Якщо дані доступні в реєстрі, підстав для штрафу немає.

Нагадаємо, потрапили в реєстр – готуйтесь до найгіршого: ухилянтів попередили

Раніше ми писали про те, що мобілізація транспорту: у кого ТЦК не зможе відібрати автівку примусово

Крім того, Знай.ua повідомляв, деяким українцям змінили правила відстрочки: тепер можуть мобілізувати