Ніч з 23 на 24 червня вважається однією з найтаємничіших і наймагічніших. Саме в цей час відзначається свято Івана Купала, яке досі вкрите різними секретами та легендами.

Відома українська провісниця, перуниця та відання Світлана Калашник зняла альків таємничості з цього свята.

Вона розповіла про те, як правильно проводити цю ніч, про що треба турбуватися і що в жодному разі не можна робити.

- У дитинстві ми чули, що у це свято треба йти в ліс та шукати цвіт папороті.

Популярні новини зараз

Залишилось чекати недовго: відомий мольфар назвав точну дату закінчення війни в Україні

Ощадбанк порадував клієнтів приємною новиною: чого очікувати українцям

Пенсія буде вдвічі більшою: уряд готує масштабну реформу

В Україні готують важливі зміни до мобілізації: чого чекати

Показати ще

-Так. Знаючі знавці, або ж цікаві молоді йшли в ліс шукати папороть, яка за стародавніми повір'ями цієї ночі наповнена особливою силою. Моя прабабуся багато розповідала мені про свої спроби відшукати цей Перунов колір (як називали цю квітку знаючі). За її словами, навіть вечірня роса на Купало мала цілющу силу. Ведучі роздягалися до голу та каталися по землі. Так само особливої ​​силою мала рослина Іван та Мар'я. Його збирали, сушили та використовували у знахарських цілях. Для святкування зазвичай вибиралася гірка поруч із річкою чи озером. На ній розводили багаття всім поселенням. Обов'язковим атрибутом свята були вінки, квіти та веселий сміх.

- Так, а шукати цвіт папороті варто? Якщо я правильно пам'ятаю – за повір'ям, якщо знайти – під ним скарб буде?

- Якщо знайти – можна знайти знання. Але повторюся, межі світів дуже тонкі і світ Наві завжди заважатиме цю квітку знайти. Якщо й шукати, то за всіма правилами - не озиратися на всі боки, і не лякатися. Але поки що його ніхто не знаходив.

– Ніхто ніхто?

- Якщо хтось і знайшов - має мудрість не розповідати.

Папоротник, фото: botanichka.ru

- Розкажіть тоді ще про одну традицію – стрибки через багаття. Звідки це пішло?

- Основну традицію з перестрибування через цілюще багаття зберегли і в наші дні. Це багаття розводили високою гіркою і основне завдання кожного було перестрибнути, не пошкодивши одяг та стопи. У кого це виходило, за повір'ями, знаходив здоров'я, силу продовження роду, очищався від кривди. Закохані пари обов'язково перестрибували багаття, не роз'єднуючи руки. Кожне сонячне свято супроводжувалося ігрищем із вогненним колесом, яке уособлювало сонце. Усі ми пам'ятаємо казки, мультфільми про слов'ян, де вогняне колесо спускають з гори до річки, під шум та радісні вигуки молоді. У слід за колесом пірнали в річку й самі. Однак не все так солодко та гладко. Там де світло, там є темрява.

Наші пращури свято вірили в Триєдність Світів. Відповідно, коли межі цих світів стають тонкими, не лише допомога Сонячного Бога приходила до Яви. У цей період знахарі, які несуть хаос у світ, так само проводили свої практики в спробах нашкодити. А головне, саме 22 червня вважається днем ​​прояву на землі ватажка світу Хаосу Скіпера Змія. Якщо заглянути в історичні довідники, можна побачити справді жахливі події, які розгорталися цього дня. Що вже казати про 22 червня 1941 року. За веселощами та іграми не варто забувати і про цей бік медалі. Поринаючи в традиції, слід бути дуже акуратними. Не дарма ще в давнину кожне свято чи обряд проводився під чуйним керівництвом Волхва, що знає. Однак світло завжди перемагає пітьму. І рівно через 40 днів після свята Купало наші пращури святкували день перемоги Перуна над Скіпером. Перемогу справедливості та честі над Хаосом та пітьмою.

– Як правильно треба проводити цей день?

- Можна пошукати траву Іван та Мар'я. Потім відваром із неї можна вмиватися. У кого немає доступу до річки та багаття, рекомендую в ці дні навіть вдома палити свічки, можна розставити навколо себе та посидіти. Свічки потрібно використовувати воскові. Обов'язково прийняти ванну. У парку нарвати трав та сплести вінок.

Бомбочка для ванни Lush, фото: Lush

- Світлано, а чого не можна робити цього дня?

- Краще не ходити у віддалені ліси. Казка – брехня, але в ній натяк. Віримо ми чи ні, але люди, які знають магію хаосу, теж проводять свої обряди. А також небезпечно спати. Вважається, що в купальську ніч потрібно проводити час біля води та вогню у бадьорості.

Нагадаємо, що натільний хрестик може приховувати небезпеку: коли варто насторожитися.

Раніше ми повідомляли, що настав час молитися: найсильніші слова за Україну, які треба говорити щодня.