Продуктові ринки очікують на великі зміни: які вимоги набудуть чинності в жовтні

З жовтня в Україні починають діяти нові правила для агропродовольчих ринків, затверджені наказом Мінагрополітики від 19 квітня 2024 р. №1279. Про це повідомила Держпродспоживслужба.

Ці правила стосуються всіх ринків, де продаються продукти харчування та сільськогосподарська продукція, незалежно від їхньої форми власності.

Вони визначають, як мають бути облаштовані та утримані територія, приміщення, обладнання та інвентар на ринках, а також вимоги до харчових продуктів та тварин, які там продаються.

Жінка на продуктовому ринку

Популярні новини зараз

Ухилянтів готують до тюремних нар: судді дадуть жорсткий термін

Чи доведеться чекати заморозків? З якої дати призначать субсидію, якщо подати заяву до 1 липня

В Україні готують важливі зміни до мобілізації: чого чекати

Через кордон не пустять: українцям, які їдуть до Польщі, оголосили важливе правило

Показати ще

Приємні знижки можуть обернутися великим розчаруванням: як супермаркети дурять покупців

Ми всі любимо вигідні пропозиції та знижки. Акційні товари в супермаркетах завжди привертають увагу покупців, спокушаючи нас вигідними цінами та обіцянками економії. Але ви знали, що деякі супермаркети використовують хитрі прийоми, які можуть порушувати ваші права споживача?

Експерти із "Захисту прав споживачів" повідомляють: багато торгових точок зловживають написами "акційний товар поверненню та обміну не підлягає", що суперечить чинному законодавству. За їхніми словами, споживач має повне право обміняти непродовольчий товар належної якості, навіть якщо його купили за акцією.

За законодавством кожен споживач має право обміняти товар належної якості протягом 14 днів із моменту купівлі, якщо товар не задовольнив його за такими ознаками.

Супермаркет. Фото: скрін youtube

Українців із Польщі хочуть повернути додому: як планують залучати

Міжнародне агентство з працевлаштування Gremi Personal провело дослідження, яке показало цікаві результати: 60% українців, які працюють у Польщі, за останній рік не користувалися грошима, заробленими в Україні.

27% учасників опитування витрачали свої заощадження, 10% отримували допомогу від сім'ї, і лише 3% продовжували працювати віддалено на українські компанії.

В опитуванні взяли участь 1315 українців, які влаштувались на роботу в Польщі з березня по травень цього року, і він показав, що лише 40% користувачів використовували гроші, зароблені в Україні за останні 12 місяців. Причому 53% із них змінили свої щомісячні витрати, а 47% залишили їх без змін.

Українські біженці тримають прапор Польщі та України

Плюс 570 грн щомісяця: в Україні пенсіонерам дозволили отримати "бонус" до основних виплат

Для всіх наших дорогих та шанованих читачів, які мають відношення до отримання пенсійних виплат, є дуже важлива інформація. Справа в тому, що в Україні частина пенсіонерів мають право отримати збільшення до основних виплат. Цього разу йдеться про вікові доплати.

Найбільшу суму отримають ті, хто досяг віку 80 років. Для них надбавка становить 570 грн.

Про це стало відомо завдяки нагадуванню представників прес-служби Пенсійного фонду України.

Пенсіонер. Фото: скрін youtube

Інфляція грабує гаманець: як захистити свої гроші і навіть трохи розбагатіти

З інфляцією в Україні все складно, особливо для тих, хто бажає зберегти свої гроші. Наталія Бойко зі SpiceProp пояснює, що в Україні інфляція часто на 3-4% вища, ніж в інших розвинутих країнах. Через це важливо вміти захищати свої заощадження, особливо коли йдеться про майбутні пенсії.

За останні 10 років середня інфляція в Україні становила близько 8% на рік. Це означає, що якщо Ваше зберігання грошей під подушкою, то за цей час Ви могли втратити більше 80% купівельної спроможності. Щоб цього уникнути, потрібно вкладати гроші у надійні активи.

Наприклад, якщо Ви кладете гроші на депозит під 11% річних, то не лише покриваєте інфляцію 3,2%, а й заробляєте ще 7,8% на рік. Але все залежить від того, яка інфляція буде наприкінці року. Якщо вона підніметься до 6,9%, то Ваша реальна дохідність знизиться до 3,1% річних.

Продукти / фото: Pixabay