Цього року 12 травня християни східного обряду відзначають свято Антипасхи, яке називають ще Червоною Гіркою.

Давайте розберемося, що то за подія.

історія свята

Слово "Антипасха" означає "протилежний Великодню", або "замість Великодня", тобто повторне звернення до свята Воскресіння Христового.

Головна подія, пов'язана з цим днем, описана в Євангелії від Івана. Через тиждень після воскресіння Ісуса апостоли зібралися разом, але оскільки боялися переслідувань, зачинили двері кімнати зсередини. І раптом у зачиненому приміщенні з'явився Христос! Він “став посеред, і каже їм: “Світ вам!” Сказавши це, він показав їм руки та ноги та ребра свої”. Учні були в захваті від того, що знову можуть бачити вчителі.

Популярні новини зараз

Кожному члену сім'ї по 3600 грн: українцям обіцяють тримісячну підтримку

Хоч-не хоч, а в ТЦК йти все одно доведеться: українцям не залишили альтернативи

Нова схема крадіжки - у небезпеці кожен, хто має карту: українцям розповіли, як не втратити гроші

ТЦК заблокували водійські права: чи можна повернутися за кермо

Показати ще

Що не можна робити на Антипасху

У цей день не рекомендується займатися домашніми справами. Найкраще присвятити весь час або значну його частину духовним справам. Не тільки тому, що це недільний день, але ще й тому, що Фоміна неділя нагадує про значення віри.

Не рекомендується наводити лад на могилах. Незважаючи на те, що Антипасха – традиційний поминальний день, подбайте про те, щоб усі необхідні приготування до нього було зроблено заздалегідь.

Не пийте спиртні напої "за Царство Небесне". Алкоголь і духовність немає нічого спільного, як і духовність і обжерливість. Не організовуйте на цвинтарі подобу банкетів – це зовсім не потрібне місце для подібних заходів. Найкраще, що ви можете зробити для ваших померлих рідних – помолитись за їхні душі, згадати добрим словом, запалити за них свічку.

Не рекомендується відвідувати цвинтарі вагітним жінкам та дітям до 1 року. Для них краще відвідування храму.

Що можна робити на Антіпасху

Відвідати богослужіння у храмі – у Фоміно неділю тут служать спеціальну заупокійну літургію. Якщо ви дійсно хочете допомогти душам ваших померлих рідних, між цвинтарем та церквою обирайте церкву, хоча, зрозуміло, можна відвідати і храм, і могили.

Прикмети на Антипасху

Вважалося, що на Червону Гірку не можна сидіти вдома, а той, хто закриється у чотирьох стінах, не заслужить сімейного щастя.

Шлюб, укладений у цей день, вважався найвдалішим і найдовшим.

Вмитися дощем на Червону Гірку – до довгої молодості та краси.

Якщо у цей день ви з кимось посваритеся, не помиритеся до Трійці.

Нагадаємо, що Великдень – ще не кінець: важливі правила та заборони на кожен день Світлого тижня 6-12 травня.

Раніше ми повідомляли про перенесення церковних свят, чи змінилася дата Вознесіння Господнього: традиції та заборони важливого дня.