Колишній Міноборони Резніков вже півроку як пішов з посади, а скандальні угоди відомства все продовжуть шокувати українців. Зокрема стало відомо, що понад 5 млн євро, які було виділено на закупівлю мінометних мін, було витрачено на відбудову фабрики Vitezit, яка вже 30 років не працює і по суті являє собою справжні руїни.

Про це повідомляють розслідувачі "hromadske".

Міноборони України, фото ЄП

У жовтні 2022 року Міноборони уклало контракт з ТОВ "Львівський арсенал" про постачання в Україну 100 тисяч мінометних мін за 37 млн євро.

Частину цих коштів було перераховано словацькій компанії Sevotech, а та, своєю чергою, перерахувала 12,5 млн євро словацькій WDG promet.

Популярні новини зараз

В Україні з’явився новий вид пенсій: отримати може кожен, але доведеться поділитись

Якщо не хочете плакати через платіжки: споживачам електроенергії дали час до 3 травня

Українців закликали не відкладати на завтра: можна подати заяву на пенсію за лічені хвилини

Платіть по 700 грн за світло або живіть без нього: українців ставлять перед фактом

Показати ще

Однак, снаряди так і не доїхали до наших бійців.

Близько 7 млн євро WDG promet зняли готівкою, а 5,5 млн євро з цих грошей витратили начебто на купівлю розореного заводу Vitezit в місті Витез в Боснії та Герцеговині.

Колись він був одним із найбільших заводів у Югославії з виробництва пороху та боєприпасів, однак "Vitezit" не працює вже більше 30 років і по суті являє собою руїни.

Журналісти також зазначають про те, що фірма не була виробником зброї, а лише так званою "прокладкою".

З'ясувалось,що "WDG promet" належить сім'ї відомого хорватського торговця зброєю Звонка Зубака, а його давнім партнером є чеський бізнесмен Петр Перничка.

У жовтні 2023 року відбувалося засідання суду щодо банкрутства заводу "Vitezit".

Під час судового процесу партнер Зубака розповів, щов Москві зберігається архів однієї з ключових компаній групи – Winsley Finance Limited. Адреси він звичайно не назвав, але зазначив, що він знаходиться десь "біля Білоруського вокзалу".

Нагадаємо, інформаційний портал Знай повідомляв, Міністерство оборони віддало мільярди польській компанії, але зброю не отримали

Раніше портал Знай інформував, Міноборони чимало переплатило за літній одяг: за ціною вийшов вже зимовий

Також, наш портал повідомляв, після скандалів через закупки яєць по 17 грн за штуку, в контрактах Міноборони різко подешевшали всі продукти: "Впали на 7-10 грн за кг"