Виявилося, що серед арештованих судом активів, які належали підсанкційним російським олігархам Михайлу Фрідману, Петру Авену та Андрію Косогову, виявився ще один відомий український мобільний оператор – Lifecell. Раніше було відомо про арешт активів "Київстару".

Про це стало відомо завдяки інформації з ухвали Шевченківського районного суду Києва, яка вже є у розпорядженні українських журналістів.

Михайло Фрідман. Фото: Youtube

Рішення суду стосувалося 20 компаній та фінансово-кредитних установ, якими кремлівські олігархи володіють як кінцеві бенефіціари або через підконтрольні офшорні компанії. Загальна вартість заарештованих активів становила понад 17 млрд. грн.

Lifecell, скріншот: YouTube

Популярні новини зараз

Комунальники готуються запровадити новий тариф: яка платіжка збільшиться майже на 40%

У комунальних платіжках з'явилася нова графа: за що доведеться доплачувати

Пенсіонерам надають ще один вид пільг: що треба знати

Отримали зарплату, зробили заначку та залишилися без грошей: українців попередили про неприємності вдома

Показати ще

Тоді, за даними співрозмовників ЕП у правоохоронних органах, серед заарештованих активів були 100% ПрАТ "Київстар", які контролюються цими олігархами через нідерландську компанію VEON Ltd. А також частки, що вже належать самому "Київстару" в інших компаніях, зокрема ТОВ "Хелсі Україна" (HELSI.me - сервіс запису до лікарів та зберігання медичних даних).

Однак, як свідчить ухвала суду, насправді найбільшим заарештованим активом виявилися 100% статутного капіталу ТОВ "Лайфсел" вартістю майже 13 млрд грн, що належать іноземній юридичній особі Lifecell Ventures Cooperatief.

У матеріалах справи, що розглядалося за клопотанням прокурора Офісу генерального прокурора (Служба безпеки України підозрює Фрідмана у скоєнні злочину за ч. 3 ст. 110-2 ККУ) йдеться, що Фрідман, Авен та Косогов через компанію LetterOne володіють акціями турецької компанії Turkcell Iletisim AS, що є власником українського оператора зв'язку lifecell.

Крім того, суд наклав арешт на 100% ТОВ "Пейсел", яке належить мобільному оператору та через яке здійснюється поповнення абонентських рахунків lifecell.

Також було заарештовано корпоративні права ТОВ "Укртауер" (оператор вишок, систем внутрішнього покриття у бізнес-центрах, ТРЦ та готелях), який є дочірньою компанією турецького холдингу Turkcell.

До заарештованих активів підсанкційних росіян також потрапили:

• ПрАТ "СК Альфа Страхування" (95,2% статутного капіталу вартістю 104,7 млн ​​грн);

• ТОВ "Альфа-Лізинг" (100% вартістю 584,3 млн. грн.);

• ТОВ "Паритет фінанс" (100% вартістю 14 млн. грн.);

• ТОВ "Сенс Діджитал" (100% вартістю 20 млн грн);

• ТОВ "Київстар.Тех" (100% вартістю 111 млн. грн.);

• ТОВ "Вимпелком Глобал Сервіс Україна" (100% вартістю 804,9 млн. грн.);

• ПрАТ "Миргородський завод мінеральних вод" (100% вартістю 21,4 млн грн);

• ПрАТ "Моршинський завод мінеральних вод "Оскар" (100% вартістю 8,8 млн. грн.) та інші.

У СБУ вважають, що арешт цього майна не дозволить російським власникам "переписати" його на підставних осіб, щоб уникнути подальшої передачі активів у доход України.

Нагадаємо, інформаційний портал Знай повідомляв, "Робіть щось із зв'язком, інтернетом...": клієнти Lifecell скаржаться на погану якість послуг.

Раніше портал Знай інформував, "Куди вітер пахне - тобто, ні": клієнтка "Київстару скаржиться на поганий інтернет та зв'язок протягом кількох місяців.

Також наш портал повідомляв "Водять за ніс": клієнти Vodafone скаржаться на обман.