150 тисяч солдатів та офіцерів вермахту, люфтваффе та кригсмарині могли б репатріюватися до Ізраїлю згідно із законом про повернення.

Брайан Рігг написав книгу "Єврейські солдати Гітлера". Він офіцер морської піхоти США та доброволець армії оборони Ізраїлю.

Професор історії та викладач у Американському військовому університеті, штат Вірджинія. Тема солдатів-євреїв зацікавила Браяна тому, що одного з його предків було вбито в Аушвіці, а інший служив у Вермахті. Брайан вирішив розібратися у цьому питанні.

Автор знаходив ветеранів Вермахта, розмовляв із ними. Деякі вперше заговорили про своє минуле з Ріггом, адже історик торкався хворої теми. У деяких випадках навіть сім'ї ветеранів були не в курсі минулого. За словами Брайана Рігга, ветерани Вермахта не відчувають провини щодо служби в армії Гітлера їх турбує те, що вони не змогли врятувати своїх родичів.

Популярні новини зараз

Пенсію піднімуть на 1500 грн: кому пощастить

З 1 жовтня українські АЗС різко змінять ціни на пальне

На порозі хлібної кризи: українців шокували новими цінами – і це не межа

"Покинув, два роки шлявся, обжимався...": Оля Цибульська розповіла, що сталося з Винником

Показати ще

За словами Рігга, у Вермахті служило 150 тисяч євреїв. 150 тисяч чоловік поділяються на такі групи: 60 тисяч солдатів, у кого євреї, батько чи мати, і 90 тисяч тих, у кого євреями були бабусі та дідусь.

Адольф Гітлер

Серед солдатів було багато тих, хто втратив рідних в Аушвіці. Єврейським солдатам обіцяли, що якщо вони будуть присягнуті Гітлеру, то родину зворушать. Але за повернення додому в Польщі багато хто зрозумів, що їх обдурили і почали нарікати і 1940 року отримали звільнення з армії.

Німецька кадрова служба армії у січні 1944 року підготувала знаменитий "список 77". До нього входили високопосадовці змішаної єврейської раси", що служили у Вермахті. 77 осіб отримали схвалення Гітлера, він називав ці 77 осіб "людьми німецької крові".

Брайан Рігг додає, що у цьому списку мають бути ще 60 прізвищ. Рігг знайшов показовий документ: у випадку з фельдмаршалом Ерхардом Мільхом, Герінг та Гітлер ухвалили, що "батько" Мільха дядько материнської лінії, тому Мільх чистокровний німець. Фельдмаршал Мільх фактично очолював люфтваффе напередодні та під час війни, заступаючи Герінга.

Гітлер

Нагадаємо, що "Велкам, карма діє": український медик знайшов окупанта, який брав його в полон.

Раніше ми повідомляли про улюблене Азовське море: які таємниці приховує українське диво – від льоду 70 см до фіксованого розміру хвиль.