У вівторок, 29 серпня, християни відзначатимуть останній, третій Спас – горіховий.

Цього дня до Константинополя принесли Нерукотворний образ Ісуса на полотні, тож друга назва свята "Холщовий Спас".

Варто зазначити, що у 2023 році це свято востаннє припадає на 29 серпня, адже з 1 вересня ПЦУ переходить на юліанський календар. З 2024 року Горіховий Спас випадатиме на 16 серпня.

Горіховий спас, скріншот: YouTube

Згідно з традиціями, наші пращури в цей день несли до храмів полотна, льон та пряжу. Вірили, що речі, окроплені святою водою, зцілюють від хвороб та очищають людину.

Популярні новини зараз

ТЦК заблокували водійські права: чи можна повернутися за кермо

ПриватБанк зарахує на карти українців від 250 до 25 000 гривень: кому пощастить

Друг президента Зеленського Жека Кошовий зізнався, як "виживає" на 2 тисячі баксів у місяць

Уникнути повістки вже не вийде: ТЦК перевірятимуть українців за новими правилами

Показати ще

У сучасному світі віряниосвячують горіхи, яблука, мед, виноград, хліб, горіхове листя та гілки. Потім з цього роблять настоянки, відвари і додають в консервацію. Цього разу наші читачі дізнаються, що треба святити у церкві на Горіховий Спас.

Також на Горіховий (Нерукотворний) Спас прийнято святити нові колодязі, очищати джерела, потім пити з них воду та обходити навколо – замикати літній цикл.

Церква - фото ПЦУ

Хазяйки випікають різні хлібобулочні вироби із зерна нового врожаю. Це найважливіша кулінарна традиція 29 серпня. За старих часів пекли пироги з грибами, випікали домашній хліб, готували страви з горіхами. Потім пригощали всіх сусідів, знайомих та рідних.

Успенський піст на той час вже закінчувався, тому до столу сміливо можна було подавати рибу та м'ясо, але головними продуктами все одно залишалися яблука, мед та горіхи. Народні умільці готували лікувальну настоянку на основі перетинок горіхів, заливаючи їх самогоном.

Нагадаємо про те, чи зміниться дати Спасів у 2024 році: Яблучний, Медовий та Горіховий та їх традиції.

Раніше ми повідомляли, чи потрібно цілувати небіжчика в труні: думка церкви та медиків, витоки такої традиції.