Українці, які офіційно влаштовані на роботу, мають розуміти, що якщо існує затримка заробітної платні на 15 календарних днів, то вони можуть не виходити на неї.

Про це стало відомо завдяки новому проекту закону №9510, що його зареєструвала голова Комітету Верховної Ради з питань соціальної політики Галина Третьякова.

Українці. Фото: Youtube

Законопроект пропонує зобов'язати роботодавців у разі затримки виплати заробітної плати на строк понад 15 календарних днів після закінчення місяця, за який здійснюється виплата, сплатити працівникові пеню у розмірі та на умовах, визначених трудовим чи колективним договором, але не меншою за облікову ставку Національного банку у розрахунку на рік за кожен день затримки.

Також згідно із законом необхідно виплатити всю суму заборгованості із заробітної плати та суму компенсації.

Популярні новини зараз

З 1 жовтня українські АЗС різко змінять ціни на пальне

Виправдання не спрацюють: ТЦК жорстко покарають чоловіків за відмову

Обережно, поставте коробку на місце: українців попередили про небезпечні яйця у супермаркетах

Небезпечна хвороба повертається: через травму пальця хлопчик потрапив до інтенсивної терапії

Показати ще

Також пропонується надати право працівнику тимчасово припинити виконання роботи у разі затримки виплати заробітної плати на строк понад 15 календарних днів.

Українці, скріншот: YouTube

Крім того, Третьякова пропонує:

розширити підстави для видання судових наказів, зокрема у разі, якщо заявлено вимогу не лише про стягнення заборгованої заробітної плати, а також нарахованої на день виплати суми компенсації втрати частини заробітної плати та пені у зв'язку з порушенням строків її виплати;

закласти законодавчі підстави для створення гарантійної установи для задоволення грошових вимог найманих працівників у разі неплатоспроможності роботодавця, як це передбачено ст. 25 Європейської соціальної хартії (переглянутої), частиною III Конвенції МОП № 173 про захист вимог працівників у разі неплатоспроможності роботодавця та Директивою 2008/94/ЄС щодо захисту працівників у разі банкрутства роботодавця;

виплачувати працівникові компенсації у розмірі трьох середньомісячних заробітних плат працівника за 12 місяців, що передують місяцю, у якому порушено справу про банкрутство або припинено трудовий договір у разі звільнення працівника до порушення зазначеної справи. При цьому максимальний розмір компенсації не може перевищувати дванадцять мінімальних заробітних плат станом на 1 січня відповідного року;

включити до Державного реєстру загальнообов'язкового державного соціального страхування період, за який виплачено вищезгадану компенсацію заробітної плати, як період, за який сплачено єдиний внесок із виплаченої суми компенсації заробітної плати, та облік такого періоду при обчисленні страхового стажу для призначення пенсій та страхової допомоги за рахунок коштів соціально.

Українці. Фото: скрін youtube

Законопроектом передбачається виплата працівникові компенсації у разі неплатоспроможності роботодавця тільки для боргів, заявлених у господарському процесі щодо роботодавця, день відкриття провадження у справі про банкрутство якого настав не раніше дня набрання чинності запропонованим законом.

Нагадаємо, "бонус", якого не вистачить і на хліб: хтось із пенсіонерів може отримати додаткові 209 гривень.

Раніше повідомлялося, що боржники за комуналку тепер на гачку: що загрожує неплатникам.

Також, Пенсійний фонд вказав на важливий нюанс при сплаті добровільних внесків: що потрібно знати українцям.