Православною церквою цього дня вшановується пам'ять Зосими Аполлоніадського — фракійського святого. Окрім Зосими, цього дня нерідко згадують і святого Йова.

Цьому праведнику прийнято було молитися про звільнення від несправедливої ​​образи та всіляких наговорів. Інші назви свята: "Зосима", "Іов", "День пасічника".

Скрін, відео YouTube пасіка

У народному календарі днів Зосими кілька, але вони пов'язані з бджолами. У липні бджоли починають закривати поступово залитий мед у стільники. Тому найкраще сьогодні їх не турбувати. Але якщо все ж таки треба проходити біля вулика, то треба сказати: "Рій, гуди, у поля лети! З поля додому повертайся - медок неси!".

Для бджолярів були інші звичаї, деякі їх раціональні, але є і ритуальні:

Популярні новини зараз

В українців почнуть вилучати машини для армії: хто під загрозою

Чоловік знайшов 2,5 млн грн у банках від какао, але не зміг їх витратити: навіть банку не потрібні

В Україні готують новий реєстр чоловіків: що зміниться у військовому обліку

"Мобілізувати не можна відпустити": ТЦК отримали терміновий наказ від Міноборони

Показати ще
  • Розвішували на кілках огорожі біля пасічника черепа коней та інших тварин, щоб не наврочили;
  • По кришкою вуликів поміщали гнізда синиць, щоб вони знищували інших комах, які намагаються дістатися меду;
  • Обкурювали бджіл димом з таких же гнізд від пристріту і щоб краще роїлися;
  • На пасічці розміщували і порожні вулики, щоб точно ніхто не знав, скільки насправді вуликів із бджолами. Просто бджіл не можна вважати, інакше вони переведуть;
  • У землю закопували глеки з медовухою, як жертву духу Нешке Пасу, який за народними повір'ями заступається бджільництву.

Жінки сьогодні можуть погадати на почуття чоловіків. Візьміть волоський горіх, розколіть його на дві половинки і дістаньте перегородки. У горіх сховайте обручку і перев'яжіть його червоною ниткою навхрест. Потім горіх треба підкинути та дивитися, куди він упаде. Якщо вперед, значить, чоловік дуже любить, ззаду – почуттів немає, збоку – у вас немає з ним майбутнього.

Ще є повір'я, що якщо людину вжалила бджола, то вона – великий грішник. Тому що бджола дає віск для церковних свічок і знає про всі провини людей.

Є ще звичай замовляти торішній мед, щоб зробити приворот або остуду, або вилікувати когось.

Мед. Фото: скрін youtube

Що не можна робити 2 липня

У цей день вшановується пам'ять свята. Тому не варто турбувати бджіл без причини, вони якраз активно збирають мед. Якщо бджола літає навколо вас, просто не робіть різких рухів, інакше вона може вас вжалити, а сама помре. Тим більше, якщо людину вжалила бджола, значить вона сильно грішила. Бджола знає про всі провини і дає віск для церковних свічок, тому вважається Божою угодницею. Не давайте сьогодні нікому меду, бо є прикмета, що після цього вам доведеться самому його купувати чи просити у борг.

Нагадаємо, що постукати, доторкнутися чи понюхати? Як правильно вибрати соковитий та стиглий кавун, щоб не витратити багато грошей.

Раніше ми повідомляли, що якщо помітили – одразу фіксуйте: адвокат розповів, що заборонено робити співробітникам ТЦК.