В Україні триває загальна мобілізація, а військовозобов'язаним активно роздають повістки. Звільнення від служби мають лише декілька категорій громадян.

Адвокат у сфері військового законодавства Олег Леонтьєв розповів, чи це стосується засуджених з умовним терміном, а також чи можуть таким особам повторно видати повістку та мобілізувати.

Вручення повістки, скріншот: YouTube

Закон говорить про те, що українці, визнані винними та засуджені судами за тяжкі та особливо тяжкі, не підлягають мобілізації та мають бути зняті з військового обліку.

"Стаття про ухилення від військової служби з мобілізації не є тяжким та особливо тяжким злочином, таким чином, засудження за цією статтею не тягне за собою жодних правових наслідків зі зняття з військового обліку", – додав експерт.

Популярні новини зараз

Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору

Чому українцям необхідно заповідати майно вже зараз та як це зробити правильно

В Україні готується революція у житловій сфері

Це вже законно: співробітникам ТЦК дозволили робити це під час вручення повістки

Показати ще

Це означає, що умовне покарання не є підставою для відстрочення від мобілізації. Однак, при повторній відмові загрожує кримінальне покарання у вигляді тюремного ув'язнення від 3 до 5 років.

Судове рішення. Фото freepik

Леонтьєв розповів, що від засудженого з умовним терміном вимагатимуть щомісяця зазначатись в органах кримінально-виконавчої системи. При призові на службу, про це потрібно обов'язково повідомити, щоб скоротити візити до органів до 2-3 разів на місяць.

"Порушення цих умов тягне за собою перегляд справи з умовного терміну на реальний. Також особам, які мають умовне покарання, заборонено виїжджати за кордон — порушення цієї норми тягне за собою тюремний термін", - попередили українців.

Нагадаємо, хто і де мають право вручати повістку "по-правильному": роз'яснення ТЦК та СП