Цього дня Православна церква вшановує пам'ять преподобного Іоанна Угличського. Інші назви свята: "Іван", "Ранні льони", "Оберіг ниви".

Цього дня на Русі було прийнято вимовляти різноманітні змови, які мали захистити поля від напастей — від негоди, від шкідників, поганого ока.

збір врожаю зернових

Вважається, що саме сьогодні можна побачити перші ягоди та гриби. Тому сміливо вирушайте до лісу з кошиками. А враховуючи погоду останнім часом, швидше за все ваше тихе полювання увінчається успіхом. Також сьогодні потрібно висаджувати насіння цвітної капусти, чорної редьки, гарбуза та квасолі, тоді воно дасть гарний урожай і виросте сильним.

Також є традиція пекти пироги у це свято і готувати спеціальний дуже великий та круглий коровай. Раніше його несли в полі і подавали як готель Матері-Землі, вважалося, що тоді вона буде родючою. Вірили, що від неї залежить чи буде багатий урожай, а отже, можна цілий рік не дбати про ситість.

Популярні новини зараз

Одні поїдуть, інші не доживуть: як зміниться Україна у найближчі 15 років

Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору

Чому українцям необхідно заповідати майно вже зараз та як це зробити правильно

Це має робити кожен, хто має смартфон: чохол і скло на екран не захистять

Показати ще

Пироги не варто залишати вдома, їх треба роздати дітям, сусідам, які потребують. Якщо щось залишилося, потрібно розфарбувати і віддати птахам. Вдома краще приготувати вареники з сиром, картоплею чи капустою.

Для дівчат є цікаве заняття. Потрібно зібрати різні трави та сплести з них вінок. Його носять весь день, а ввечері підкидають під вікно коханого, промовляючи слова: "Ти вінок знайди і мене добрим словом згадай". Існувала прикмета, що такий віночок є оберегом кохання та ніжності у парі.

Що не можна робити 1 червня

Сьогодні не можна подавати людям хліб та сіль, а також не варто і самим просити нічого в інших. Сьогодні також за традицією печуть пироги та роздають їх. Повертатися з ними додому не можна, треба віддати птахам, якщо лишилися, а самому їсти теж не слід.

Спостереження за птахами

Нагадаємо, що читайте щодня цю молитву до Миколи Чудотворця та біда обійде вас та ваших дітей стороною.

Раніше ми повідомляли, що весілля, вінчання чи співжиття: який варіант варто вибрати, якщо не хочете проблем, відповідь церкви.