Громадяни України, які виїхали за кордон у зв'язку з початком повномасштабної війни та досягли пенсійного віку, можуть оформити заслужені виплати, не приїжджаючи до Пенсійного фонду. Що для цього потрібно, повідомляє портал "Я і закон".

З початком війни багато українців виїхали до інших країн і не всі мають можливість повернутися до України, щоб оформити пенсію. Для таких громадян розроблено спеціальний механізм, що дозволяє оформляти пенсійні виплати дистанційно.

Пенсіонери. Фото: скрін youtube

Так, оформити пенсію можна за допомогою вебпорталу електронних послуг ПФУ. Для цього знадобиться кваліфікований електронний підпис. Після авторизації у власному кабінеті потрібно виконати кілька кроків.

  • Крок перший: перейти до розділу "Про пенсійне забезпечення" та вибрати вкладку "Заява на призначення пенсії", далі погодиться на інформування та вказати вид пенсії.
  • Крок другий: заповнити анкету та дозволити передачу, а також обробку персональних даних.
  • Крок третій: прикріпити сканкопії необхідних документів (список буде надано перед формуванням заяви).

Оформлення пенсії онлайн. Фото: скрін youtube

Популярні новини зараз

Виняток із правил: хто з українців може законно не платити за доставку газу

Що насправді роблять контролери з вашими лічильниками: чого боятися, а чого не варто

Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати

Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати

Показати ще

Наприкінці на екрані з'явиться повна форма заяви про призначення пенсії, яку слід перевірити на наявність помилок, а потім підписати за допомогою КЕП та надіслати до ПФУ натисканням відповідної кнопки.

Раніше інформаційний портал Знай повідомляв, можна навіть не виходити з дому: як подати заяву на призначення та перерахунок пенсії за допомогою смартфона.

Також наш портал інформував, чи не пропустіть ці 30 днів: у ПФУ готові позбавляти українців субсидій, список тих, хто в небезпеці.

Крім того, ми писали, фінансування пенсій скоротили: скільки Пенсійний фонд спрямував на виплати у травні.