Нині ціни на фрукти та ягоди шокують українців, адже вони б'ють рекорди. Однак багато хто розраховує, що з літнім сезоном продукція на ринку почне дешевшати. Експерти розповіли, чи це можливо.

Ситуація з цінами цього літа буде непростою, як і минулого року. Головною причиною є тимчасова окупація та її наслідки, проте українські фермери пристосовуються до труднощів, як зазначили аналітики проекту EastFruit.

Ринок. Фото: скрін youtube

На зміщення сезону ягід та загалом збирання врожаю вплинули погодні умови. На ринку продукція з'явилася пізніше на 2-3 тижні, і її стало на 20-30% менше за обсягом, що спричиняє підвищення цін. Крім того, очікується дефіцит кісточкових фруктів, проте імпорту буде достатньо.

"В той же час очікується багатий урожай сливи - фермери прогнозують приріст обсягу до 20% порівняно з минулим роком. Сезон сливи обіцяє бути вдалим. Також багато фермерів планують збільшувати обсяги закладки сливи в камери, що дозволить продовжити сезон цього фрукта", - повідомили аналітики.

Погана погода та подорожчання добрива призведе до зростання цін на яблука, а українського винограду зовсім мало через високу конкуренцію з Молдовою.

Популярні новини зараз

Українцям вказали на два обов'язкові платежі, які не можна ігнорувати

Комунальники масово подають до суду на неплатників: яка заборгованість вважається критичною

Готуйте гаманці: скільки доведеться платити за електрику та газ з 1 травня

Які електроприлади "тягнуть" найбільше - зараз це дуже важливо знати

Показати ще

Кавуни в магазині, фото з вільних джерел

Водночас є сподівання на багатий урожай кавуна, оскільки фермери почали вирощувати цю баштанну культуру на Одещині, а також на деокупованій частині Херсонської. Це означає, що дефіциту та надхмарних цін можна не боятися.

Нагадаємо, без свого городу буде дуже тяжко: супермаркети показали нові ціни на зелень.

Раніше ми писали про те, що українцям пообіцяли полуницю по 50 гривень за кілограм.