Українці які досягли пенсійного віку, та через брак достатнього страхового стажу не мають права отримувати пенсію, можуть щомісячно отримувати допомогу від держави.

Пенсіонери, скріншот: YouTube

До Пенсійного фонду звернулась жінка із запитанням:

"Мені 63 роки, маю 17 років стажу. На пенсію за віком хотіла вийти ще у 2018 році – у 58 з половиною років. У Пенсійному фонді сказали, що немає потрібних 26 років стажу, тому на пенсію я зможу вийти тільки в 63 роки. Нині кажуть, що у 65 років. Чи можу я отримувати соціальну допомогу від держави?"- розповідає вона.

Пенсіонери. Фото: скрін youtube

Популярні новини зараз

Шукати іншу роботу або голодувати у старості: яку пенсію дадуть людям із зарплатою 10 000 грн

Отримали зарплату, зробили заначку та залишилися без грошей: українців попередили про неприємності вдома

Поповнення картки через термінали ПриватБанку: чому гроші можуть не зарахуватись

Пенсіонерам приготували пристойну надбавку, але дадуть не кожному: хтось може надіятись

Показати ще

З 1 січня 2023 року для того щоб вийти на пенсію в 60 років, потрібно мати як мінімум 30 років страхового стажу. Ті, у кого у 60 років немає достатнього стажу, матимуть право на пенсію у 63 роки – за наявності стажу не менше 20 років.

Якщо особа не має 15 років стажу, у віці 65 років вона матиме право на отримання державної соціальної допомоги замість пенсії у звичному розумінні.

Пенсіонери. Фото: скрін youtube

Для того щоб щомісяця отримувати тимчасову державну допомогу, треба звернутися не до пенсійного фонду, а до органів соціального захисту населення за місцем прописки або фактичного проживання.

Розмір такої виплати становить різницю між прожитковим мінімумом для осіб, які втратили працездатність (2093 гривні), та середньомісячним сукупним доходом сім’ї з розрахунку на одну особу за попередні шість місяців, але не більше 100% прожиткового мінімуму для працездатних осіб (2684 гривні).

Пенсіонери. Фото: Youtube

Соціальна пенсія за віком без трудового стажу перераховується кожні шість місяців з урахуванням майнових змін та середньомісячного сукупного доходу.

Пенсіонери. Фото: Youtube

Для призначення тимчасової допомоги особам, які не мають достатнього пенсійного стажу, до органу соціального захисту населення треба надати:

  • заяву;
  • паспорт і документ, що засвідчує реєстрацію особи у Державному реєстрі фізичних осіб-платників податків;
  • довідку Пенсійного фонду України про наявний страховий стаж;
  • декларацію про доходи та майновий стан (заповнюється на підставі довідок про доходи кожного члена сім’ї) за останні шість календарних місяців;
  • копію рішення про призначення опікуна (для особи, яку визнано недієздатною).

Раніше інформаційний портал Знай повідомляв, що українці можуть отримати знижку на оплату газу: які категорії розраховують на 25, 50 і 100 відсотків.

Також наш портал інформував скорочення розмірів субсидії: чому тисячі українців залишаться без державної допомоги.