У лікарні "Охматдит" у Києві сталася дивовижна подія - юнака виписали після трансплантації кісткового мозку, яку вперше здійснили з використанням генетично збігаючого донора з українського реєстру.

Ця трансплантація стала можливою завдяки тому, що донор був генетичним двійником хворого хлопця.

Донорство кісткового мозку, скріншот: Youtube

18-річному Олегу, з Павлограда, минулого літа стало погано. Після проведення аналізів йому поставили діагноз – апластична анемія у тяжкій формі.

Ця хвороба призводить до зупинки кісткового мозку у виробництві необхідної кількості кровотворних клітин. Олег пройшов курс хіміотерапії у Дніпрі, де, виживаючи в умовах повномасштабної війни, він зміг отримати лікування. Але це не допомогло. Єдиним шансом порятунку стало трансплантування кісткового мозку.

Популярні новини зараз

Ви подивитесь на лічильники і не повірите очам: як прибрати кілька кубів до кінця місяця без порушень

Юність стукає у двері? Оновлені мотоцикли "Ява" знову продаються в Україні, одразу 6 моделей

Не 3,5 і навіть не 4 грн за кВт: українцям назвали "справедливий" тариф на світло

В Україні впроваджують новий спосіб оплати за тепло: що тепер робитимемо

Показати ще

Донедавна для пошуку донорів кісткового мозку українські пацієнти змушені були звертатися до людей з усього світу. Стовбурові клітини донорів часто доставляли літаками. Тепер трансплантати можуть бути перевезені кур'єрами на автомобілях. Від моменту забору клітин до моменту трансплантації лише 72 години. І лікарі роблять все можливе, аби встигнути у цей термін. Вже цього року було здійснено 101 трансплантацію кісткового мозку.

Здивуванням стало те, що лікарям вдалося знайти донора... так би мовити "генетичного близнюка", якого мають лише 70% усіх хворих. І він був налаштований позитивно, бо усвідомлював, що врятує чиєсь життя.

Донорство кісткового мозку, скріншот: Youtube

Хлопцю провели лише одну трансплантацію, знайшовши донора у реєстрі України. Тому громадян (до 35 років, без хронічних захворювань) і просять зареєструватися, щоби шансів було набагато більше.

Повідомляється, що з метою безпеки донору та пацієнту можна зустрітися виключно за два роки, за бажанням. А листуватися анонімно вони можуть хоч зараз. І Олег досі зберігає таємницю про те, що написав чоловік, який врятував йому життя.

Нагадаємо, 68-річна знаменитість стала мамою дочки свого сина і думає про поповнення: "Батько був героєм"

Як повідомляв "Знай.uа", 80-річна пенсіонерка "віддала" 96 літрів крові і потрапила до Книги рекордів Гіннеса: "Потрібна, щоб рятувати"

Знай.uа писав, чоловік сильно висморкався і передбачив свій параліч через це: "Відчуття погане"