У православному церковному календарі це день вшанування пам'яті святого мученика Антипи Пергамського, єпископа.

Інші назви свята: "День Антипа", "Антип", "Повінь", "Водогон". День вважався непридатним для посадок, тож селяни 24 квітня у полі не працювали.

Антипа – це учень Іоанна Богослова, він також був єпископом Пергамської церкви за своє праведне життя. Якось Антипу змушували припинити проповідувати язичники, але він відмовився. Тому його кинули у розпечену піч, яка була призначена для жертвоприношень у храмі Артеміди та мала форму мідного вола. Християни таємно поховали його тіло, а в 5 столітті над його могилою збудували храм. Мощі Антипи вважаються мироточивими, яке гробниця стала місцем паломництва.

Священномученик Антипа вважається цілителем від різних хвороб, особливо зубного болю. А все тому, що у нього ще за життя був дар зцілення, і він часто допомагав людям із проблемами здоров'я. Тому його просять про одужання. Також він може допомогти вилікуватися від сліпоти, глухоти та всіх хвороб, які якось пов'язані з головою.

Популярні новини зараз

Українцям запропонували перейти на новий тариф: зменшить рахунки за світло

Більше не пускатимуть за кордон: яку перепустку потрібно мати 17-річним українцям

Чоловік знайшов 2,5 млн грн у банках від какао, але не зміг їх витратити: навіть банку не потрібні

Як мобілізовані "з вулиці" насправді воюють: одкровення з фронтових реалій

Показати ще

Раніше селяни не виривали зубів. Вони просто клали на хворий зуб невелику срібну монету. Її слід було деякий час потримати, потім зробити в ній дірочку і повісити на мотузку на ікону святого Антипи. Вважалося, що біль так має скоро вщухнути. Якщо час було виривати зуб, то робити це можна тільки в понеділок, щоб уникнути біди, а сам зуб слід віддати русалкам і відьмам у жертву.

Сьогодні можна приготувати особливий напій, який повинен вилікувати від усіх хвороб. Слід набрати воду із семи святих джерел, додати до неї трохи води зі своєї криниці, потім прочитати "Отче наш". Воду можна не тільки пити, а й вмиватися нею, щоб позбавитися шкірних захворювань. Також сьогодні готували пиво зі святою водою, хмелем та солодом. Але робити це можна тільки чоловікам, і слід перед цим попаритись у лазні, змити бруд із тіла та душі. Таке пиво дуже смачне та зберігається довго.

Пивоварня, скріншот: YouTube

Що не можна робити:

  • Не можна в цей день колоти дрова
  • Не можна цього дня в'язати, шити та вишивати.
  • Не можна мити вікна, інакше у ваше житло будуть заглядати темні сили.
  • Не можна цього дня займатися роботами на городі, згідно з прикметами, все, що ви посієте – не приживеться.
  • Не можна вагітним жінкам рахувати гроші, можна все втратити.
  • Не можна пити воду з-під крана, інакше ви можете захворіти
  • Не можна лаяти дітей, навіть якщо вони зробили серйозну гидоту.

Нагадаємо, що Гетьманцев пропонує нові побори: вимагає поновити податки на митниці.

Раніше ми повідомляли, що українців можуть депортувати з Польщі - набули чинності нові зміни.