У православному церковному календарі це день вшанування пам'яті мучениці Фотини Самарянині, Римської.

Інші назви свята: "День Фотинії", "Фотинія-самарянка", "Світлана", "Колодезниця". У народі 2 квітня був днем ​​шанування колодязної води.

Чому стільки пов'язано з криницею? Тому що є біблійне переказ про те, що одного разу Ісус зустрів біля криниці Фотіну, у якої попросив набрати води, щоб напитися. Також мучениця померла у колодязі та вважається, що там і залишилася її душа. Наші пращури вірили, що сьогодні кринична вода має незвичайну силу, тому що вбирає в себе силу весняного повітря і світла.

Сьогодні потрібно обов'язково вмитися водою з колодязя, особливо якщо хочете вилікуватися від якоїсь недуги. Нею можна оббризкувати приміщення, одяг, тварин, земельну ділянку.

Популярні новини зараз

Готуйте гаманці: українцям за лічені дні підвищать тарифи на комуналку, що подорожчає

Зміна ціни на електроенергію: у НКРЕКП зробили заяву для споживачів

Замість відключення – щоденна пеня: комунальники попередили боржників

Переказ з картки на картку будуть жорстко контролювати: як можуть заблокувати картку

Показати ще

Сама мучениця вважається цілителькою від лихоманки. Просто навесні багато людей занедужали з різних причин, і ця лихоманка навіть мала свою назву – веснянка. Звичайно ж, намагалися молитися святій Фотинії. Якщо жар не спадає, або потрібно швидше видужати, помоліться і ви їй. Від лихоманки навіть існує спеціальна свята молитва. У деяких місцях для святої навіть є молебень. Є ще один спосіб. Молитву (тропар) потрібно написати на папері, загорнути її у шматочок тканини та повісити хворому на шию. Залежно від того, наскільки він тяжко хворий, носити цю конструкцію потрібно від 3 до 9 днів. Потім тропар спалюють над свічкою, а попіл з'їдають.

Крім того, сьогодні бажано з матерії використати льон. Одягати лляний одяг, постелити лляну білизну на ліжко, використовувати лляні рушники. Часто такі рушники прикрашені вишивкою та використовуються на весіллях.

Що не можна робити 2 квітня

Насправді цього дня немає чітких заборон щодо Дня Фотини. Але не слід шкодити криницям, як-небудь псувати воду. Оскільки сьогодні ще й почитали льон, то небажано використовувати одяг та інших текстильних матеріалів.

Але не забувайте, що зараз все ще триває Великий піст. А значить, є заборони на поведінку – вона має бути стриманою, і на їжу. Сьогодні потрібно вживати пісну їжу без використання олії.

Нагадаємо про Благовіщення у 2023 році: які послаблення у Великому посту, історія та традиції свята.

Раніше ми повідомляли про важливі правила Великого посту: як підготувати тіло та душу до Великодня у 2023 році.