Порядок створення шпитальних округів було затверджено ще у 2019 році, але втратив свою силу у зв'язку з ухваленням наприкінці лютого цього року нової Постанови Кабміну.

Шпитальні округи це територія де надається комплексна медична допомога. Водночас шпитальний округ мають поділити на кластери.

Лікарі, фото Львівської обласної клінічної лікарні 

При їх створенні враховуватимуться географічні особливості регіону і стан автомобільних доріг, поточна і прогнозована чисельність населення, структура захворюваності та смертності, оптимальні клінічні маршрути пацієнтів для своєчасного доступу до медичної та реабілітаційної допомоги та навантаження на медичних працівників і спеціалістів з реабілітації.

Медустанови шпитального кластера розділять за видами допомоги, що надається ними.

Популярні новини зараз

Пенсіонерам дадуть знижку на продукти 20%: що потрібно взяти в магазин

Якою буде погода у травні для українців: чи ховати парасольки та куфайки після квітневих дощів

Українців поставили у жорсткі рамки: почнуть обмежувати

Оля Полякова дізналася, що вагітна після розлучення: як насправді з'явився Буряковський

Показати ще

Загальні лікарні

Найпростіші випадки захворювань лікуватимуть якомога ближче до пацієнта – у загальних лікарнях. Їх мають розмістити з розрахунку одна медустанова на 50-80 тисяч населення. У цих лікарнях займатимуться діагностикою пацієнтів, даватимуть консультації та плануватимуть лікування.

Лікарняні. Фото: Youtube

Кластерні лікарні

Це багатопрофільні медзаклади. Вони визначаються з розрахунку одна лікарня на 150 тисяч населення. Дістатися до такої лікарні треба буде не більше ніж за годину.

Надкластерні лікарні

Надкластерна медустанова може бути як багатопрофільною, так і вузькопрофільною. Така лікарня мусить мати спеціалістів та медобладнання для надання медичної допомоги у випадках найбільш складних та рідкісних захворювань.

Нагадаємо, ми писали, що "пакунків малюка" вистачить до червня: на що розраховувати майбутнім батькам.

Як повідомляв "Знай.ua" ПФУ розпочав масштабну перевірку після індексації пенсій: на українців чекають великі проблеми.

Також "Знай.ua" інформував, захисник під Бахмутом втратив ногу, а тепер не може отримати інвалідність: "Лікар хоче 6 тисяч доларів".