Народне свято, яке святкують цього дня, називають Кононом Огородником. Справа в тому, що в православ'ї вшановують пам'ять Конона Мандонського.

Його вважають покровителем урожаю та всіх городників, ще вірять, що він захищає як землеробів, так і посіви. Тож день так і назвали. Ще його називали Оградником, Днем катиша чи Градарем.

Обов'язково слід займатися городом. Навіть якщо земля мерзла, йде дощ чи гуде хуртовина. За будь-якої погоди це необхідно зробити, щоб усі посіви цього року були сильними та дали хороший урожай, а також щоб задобрити святого. Ще замочують різне насіння для розсади. Зазвичай для овочів. Часто це капуста чи помідори. Найчастіше їх потім використовують для парників, тому що не завжди в цей час тепла погода та й мороз ще може вдарити. А ще наші пращури часто носили мішечки з насінням всю зиму на мотузочку, на якій також висить хрест.

Свята 18 березня, фото: pixabay

Щоб замочити насіння часто використовують сік алое чи каланхое. Ці домашні рослини допоможуть швидко прорости, наповнять вологою. Ваші рослини повинні простояти деякий час на холоді, краще тиждень, щоб було простіше взяти з нього сік.

Популярні новини зараз

ПриватБанк скасував плату за важливу послугу: до кінця року не візьмуть жодної копійки

Подорожчає не лише електроенергія: комуналка стане непідйомною ношею

Українським родинам виплатять 10800 грн: як подати заявку

Українцям кардинально змінять правила оплати комуналки: до чого готуватись

Показати ще

Цього дня з самого ранку треба встати на світанку і тричі вмиватися водою, до якої додали кілька крапель святої. Потім тричі осініть себе хрестом і йдіть у город. Тоді врожай точно буде добрим. Але щоб рік точно приніс добрий урожай використовували не тільки прикмети, а й звичайніші способи – удобрювали землю гноєм.

збір врожаю зернових

Що не можна робити

Не використовуйте чужу косметику, інакше заберете у господині всі її неприємності та біди. Також не пліткуйте і не говоріть зайвого. На вас нападе гикавка, яка потім стане заїканням. Не розбивайте курячі яйця ножем, інакше посваритеся з чоловіком через дітей.

Не байдикуйте, щоб святий не наслав на вас погані врожаї, хвороби тварин і птахів та різні поломки. Не беріть у руки вила та граблі. Інакше хліб поб'є градом. Вважається, що і дощами, і градом теж управляє Конон. Якщо він роздратуватись, то вам точно незлагодити. Не ходіть до магазину за покупками. Вони недовго вам прослужать, а продукти швидко зіпсуються.

Супермаркет, скріншот: YouTube

Не можна перекопувати землю на городі, якщо хтось це бачить чи спеціально на вас дивиться. Якщо зробити все потай, то врожай буде багатим. Якщо ви не бажаєте працювати, то не потрібно, бо тоді на вас нападе хвороба. На втомлених людей легко навести пристріт чи псування. Також не кличте гостей на вечерю та проведіть вечір просто з родиною. Якщо подружжя вип'ю по келиху вина, то так вони зміцнять свої почуття.

Вино

Нагадаємо, що вкрали речі із камери зберігання у супермаркеті? Де шукати винних та справедливості.

Раніше ми повідомляли про важливі правила Великого посту: як підготувати тіло та душу до Великодня у 2023 році.