У православному календарі цей день називають Днем святого Маврикія та з ним ще 70 апамейських мучеників. Але в народі його просто назвали Маврикієм чи Маврикієвим днем.

Що головне – дуже чекали прильоту граків, ластівок та шпаків. Вони якраз мали прилетіти з теплих країв. А чекали на них, бо тоді точно вже буде тепло. Тому варто було розсипати скрізь зерно, хліб та розвісити шпаківні. Ви теж можете так зробити, пташки будуть вам дуже вдячні, оскільки поки що їм до пуття нічого немає. Цей час не менш голодний, просто не так холодно, як узимку.

Птахи, фото: вільне джерело

Також за традиціями вже починають працювати в полі, завозили гній і намагалися якнайбільше зробити, поки що можна спокійно їздити дорогою. Адже варто снігу повністю розстоятись і проїхати вже буде складно. Але удобрювати землю можна тільки тоді, коли день не припав на повний місяць або молодик. Якщо ви навіть звичайний вазон захочете удобрити, таке підживлення не принесе користі. Ще таємно брали землю з-під першої сохи. Її кладуть у куток будинку. Тоді клопи назавжди підуть.

Свята 6 березня, фото: pixabay

Популярні новини зараз

Українці можуть отримати до 3000 гривень на оплату газу: що потрібно зробити

Лише 4 години на день зі світлом: тривожний прогноз від влади

Українцям пообіцяли велику індексацію пенсій: на скільки виростуть виплати

"Мобілізувати не можна відпустити": ТЦК отримали терміновий наказ від Міноборони

Показати ще

Якщо у вас уже тепло, то можна починати сіяти капусту та горох. Якщо зробити це сьогодні, то на рослини не нападатимуть гусениці. Спочатку насіння треба збризкати водою, окреслити безіменним пальцем і попросити приносити добрий урожай.

Запасів уже до ладу не залишалося до цього дня. Тому найбільш популярною стравою вважалася чорна юшка. Її роблять на огірковому розсолі, додають прянощі та різні коріння. Ще було повір'я, що якщо дівчину просватали, вона в'яже майбутньому чоловікові шарф і йому потрібно носити його не знімаючи до 6 березня. Потім він приходить і розповідає, колов шарф, кусав чи грів. Якими були відчуття від шарфу, таким буде шлюб цих двох людей.

Рукавички і шарф своїми руками

Що не можна робити

Було дуже багато різних заборон цього дня. Для початку не пийте спиртного. Не тільки тому, що це Великий піст, але й щоб нечисть не позбавила вас розуму. Також не можна висаджувати рослини. Не накопичуйте мотлох будинку і повикидайте всі непотрібні речі. Разом з ними підуть неприємності. Справи не залишайте незакінченими. Не зрубуйте гілки клена чи берези, це вважатиметься великим гріхом. Також не можна їсти їжу тваринного походження і не можна переступати поріг правою ногою, щоб на вас не навели псування.

Нагадаємо, яка поза для сну вважається шкідливою та що потрібно для того, щоб якісно виспатися: рекомендації лікаря.

Раніше ми повідомляли, що в Україні суттєво впали ціни на генератори: експерти відповіли, що вплинуло на ситуацію.