Практично з кожною людиною траплялося, коли знаходиш продукт із пліснявою просто у себе в холодильнику... хоча востаннє він мав більш-менш товарний вигляд.
Через це не хочеться ризикувати і товар просто викидається, але варто взагалі розібратися - чи можна їсти щось із пліснявою, без загрози здоров'ю. Про це йдеться на сайті Нealth Line.
Цвіль, що міститься в продуктах, може виробляти мікотоксини, які можуть бути шкідливими для здоров'я людини. Найбільш токсичним є афлатоксин, який є відомим канцерогеном і може викликати смерть при великих дозах. Інші мікотоксини можуть викликати гострі або хронічні захворювання, такі як печінкові захворювання, пригнічення імунної системи та рак.
Які продукти можна їсти з цвіллю?
1000 гривень від держави: як отримати допомогу пенсіонерам
Грошову допомогу дадуть не всім: що треба підтвердити
Повністю замінить ТЦК: які зміни чекають мобілізацію
Пенсіонерів змусять повернути частину виплат державі
Деякі види цвілі все ж таки безпечні для споживання і застосовуються в харчовій промисловості. Багато хто знає про Penicillium, який використовують у виробництві багатьох видів сиру. У них відсутня "можливість" виробляти мікотоксини.
Наслідки після споживання продуктів з пліснявою можуть бути різними. Все залежить від того, який вид плісняви міститься у продукті. Якщо продукти містять безпечну плісняву, їх можна вживати без наслідків здоров'ю. Однак якщо продукти містять токсичну плісняву, то можуть виникнути гострі та хронічні захворювання – блювання, діарея, рак.
Якщо продукт м'який - його краще одразу викинути, бо вони містять багато вологи, що полегшує розвиток цвілі. Якщо твердий - можна відрізати запліснілу частину.
Нагадаємо, вчені з'ясували, як сон погіршує ваше серце: ця "звичка" до добра не доведе
Як повідомляв "Знай.ua", чоловік з'їв курочку каррі і був паралізований на багато років: "Більше не поверталися..."
Знай.ua писав, натуральні знеболювальні: стало відомо, які продукти допоможуть забути про мігрені