Це свято називають у народі Вуколом Телятником. Таку дивну назву він отримав від імені єпископа Вукола Смирнського, день пам'яті якого відзначають сьогодні за православним календарем.

А також через те, що дуже турбувалися в цей період про корови та телята. Ще часом день називали Жуколами. Так зазвичай називали тих телят, які народилися у лютому.

Наші пращури вірили, що Вукол заступається телятам, його просили захистити їх при народження, дати здоров'я і щоб виросли вони міцними. Головною турботою був саме готель у лютому. Дуже турбувалися, щоб усе пройшло добре і не було проблем ні в теляти, ні в бурі, яка є годівницею сім'ї.

Теля

Тому є багато різних традицій та заборон у цей день. Не можна давати нікому з дому воду, хліб, сіль чи вогонь, гроші теж не дають, щоб не віддати свої щастя, прибуток та удачу, які подарував сім'ї Господь. Такі правила існували не лише на час народження теляти, а й під час народження людського дитинчати. А якщо до вас прийшли та попросили щось, скажіть, що зараз просто не час. Ця людина не повинна образитися. Але прямо про те, що відбувається, не говорять, інакше можна наврочити.

Популярні новини зараз

Військовий розповів, скільки працівників ТЦК були на фронті: "Вони навіть не знають, що це"

Куб газу – по 15 грн, світло – 7,5 грн: українців обдеруть як липку

Курців схватить удар не тільки по легенях: 1 жовтня сигарети злетять в ціні

Три категорії пенсіонерів, кому піднімуть виплати

Показати ще

Свята 19 лютого, фото: pinterest

Молоко не можна забирати у корови, воно буде придатним для пиття лише через 12 надої після того, як народилося теля. До речі, якщо корова лягла головою на схід, то готель буде вдень, а якщо на захід – уночі. Був ще такий звичай готувати рідку кашу на першому придатному для питися молоці. Потім горщик з нею треба було завернути в сіно і поставити в ємність з вівсом, підняти над собою, сказати «На народження бичка, на народження телички», прибрати пінку і дати теля. Корові дають сіно та овес. А каша дістається наймолодшому у сім'ї. Це дасть сили корові, теляти та дитині.

Є ще одне цікаве повір'я, яке підійде тим, хто не займається коровами та не має до них взагалі жодного стосунку. Якщо ви залишилися самотніми, то щоб знайти свою половинку, цього дня вам потрібно просто палко молитися про це.

Молитва, церква. Фото: Знай.ua

Що не можна робити

Не давайте нічого в борг: ні їжу, ні гроші, ні речі. Нічого не віддавайте з дому чужим людям, щоб не поділитися тим достатком, щастям та удачею, яку вам подарував Бог. Також небажано ухвалювати важливі рішення. Ви можете потрапити у тупикову ситуацію. А від різних ризиків та авантюр краще зовсім відмовитись.