Це народне свято має цікаву назву "Трисвяття", бо відзначають собор одразу трьох святих. Їх називають світовими вчителями або отцями Православної Церкви, тому день називали просто Три святителя .

Але була інша назва "Звірячі весілля" або "Свято звірів".

У народі вважалося, що саме цього дня, хоч ще й холодно, мешканці лісу, різні звірі відзначають свої весілля. Вони б'ються, щоб вибрати найкращу пару собі. Тільки найсильніший самець стане обранцем самки. Але це дуже лякало людей, тому що агресивні тварини могли легко накинутися на людину. А отже, намагалися цього дня ні в ліс не ходити, ні на полювання не вибиратися.

Ожеледиця, крижані дерева - фото Знай.ua

На столі за традицією обов'язково має бути дичина. Її намагаються начиняти яблуками, грибами чи овочами, щоб трохи покращити смак м'яса. Це була найголовніша страва на столі, а решту вже треба ставити навколо неї. Таких інших страв теж має бути більше, щоб жити у ситості весь рік. Так як у результаті виходив справжній бенкет, то звали гостей.

Популярні новини зараз

Чоловік знайшов 2,5 млн грн у банках від какао, але не зміг їх витратити: навіть банку не потрібні

Лише 4 години на день зі світлом: тривожний прогноз від влади

Як мобілізовані "з вулиці" насправді воюють: одкровення з фронтових реалій

Три категорії пенсіонерів, кому піднімуть виплати

Показати ще

Свята 12 листопада, фото: Українські новини

Також на Трисвяття слід обов'язково попрацювати у себе у дворі, щоб робота була вдалою протягом усього року. Але, щоб усе пройшло добре, необхідно тричі перехрестити знаряддя праці перед цим.

Ще була дещо дивна традиція на ніч ставити взуття за поріг. Але якщо вона стара. Робили це, щоб не сваритись у сім'ї. А вранці треба її занести і цілий день не чіпати. При цьому є заборона на з'ясування стосунків у будинку, щоб назад у взуття нічого не скупчилося.

Промокле взуття взимку, фото freepik

Що не можна робити

З огляду на історію та особливості свята, не можна цього дня сваритися, конфліктувати, злитися та сперечатися. А якщо посваритеся з будь-ким сьогодні, то не помиріться протягом року. Те саме буде, якщо ви посварилися раніше, але досі не пробачили образ один одному. Заборонено також ревнувати, поганословити і краще не працювати на землі. Але ще є заборона на прання, в'язання, шиття та прядіння.

Нагадаємо про вихід на пенсію у 54 роки: у ПФУ пояснили вимоги до жінок.

Раніше ми повідомляли про 5 джерел прибутку, про які не здогадуються українці: експерт розкрив секрети.