10 лютого, відзначається народне свято Єфремів день (за старим стилем – 28 січня).

У православному календарі це дата вшанування пам'яті преподобного Єфрема Сиріна - одного з учителів церкви 4 століття, християнського богослова та поета.

Святий Єфрем був родом з Месопотамії та жив у IV столітті. Його батьки були бідними землеробами, але сина виховували у благочестя та скромності. Незважаючи на те, що Єфрем завжди мав запальний, дратівливий характер, за велінням Всевишнього він зміг ступити на шлях смирення і стати учителем покаяння.

преподобний Ефрем Сирин

У цей день відзначають іменини домового. Тому на це свято потрібно не лише відвідати церкву, щоб помолитися, а й обов'язково задобрити домашній дух.

Популярні новини зараз

Українці можуть отримати до 3000 гривень на оплату газу: що потрібно зробити

Українцям пообіцяли велику індексацію пенсій: на скільки виростуть виплати

Курців схватить удар не тільки по легенях: 1 жовтня сигарети злетять в ціні

Три категорії пенсіонерів, кому піднімуть виплати

Показати ще

І тому існує безліч способів. Хтось воліє залишити блюдечко з молоком та печивом. Хтось ріже чорного півня, змочує його кров'ю віник і підмітає їм двір та будинок. А хтось пригощає домового свіжою кашею, залишеною в кутку у глиняному горщику.

будинковий

Люди здавна вірили, що найкраще з домовиком ладнає саме кішка. Тому на Єфрема її треба пестити і дякувати за допомогу. У це свято прийнято виметати підлогу в будинку мітлою, зробленою з полину. Вважають, що такий обряд допомагає вберегти житло від поганих, заздрісних людей і нечистої сили.

Також за прикметами цього дня судили про майбутнє літо. Вітер на Єфрема віщував дощі та вогкість. Повітря над лісом стало синім – до швидкого тепла.

У цей день існує безліч заборон. Не варто 10 лютого забувати про домового. В іншому випадку людину, яка проігнорувала прикмету, домовик може покарати – почне бити посуд тощо.

Не варто позбавлятися тарганів та павуків, які живуть у приміщенні. Адже вони є вісниками Божими, які стежать за домочадцями. Вони не зможуть повідомити Всесвіт про проблеми, які виникли у людини.

Не можна також засинати, якщо довкола тиша. В іншому випадку хтось із рідних може оглухнути. Найкраще перед тим, як лягти спати цього дня, розповісти історію про домовик.

Нагадаємо, що астролог назвала чорні дати лютого та попередила киян про небезпеку.