За народним календарем у цей день відзначають свято під назвою "Петро Полукорм", а у християнському православному згадують про вериг апостола Петра.

Іноді його називають просто Днем Петра.

Петро був одним із учнів Спасителя і його вважають першим Папою. Чесні вериги – відома християнська реліквія. Це ланцюги, якими скували Петра в Єрусалимі та Римі.

На півгодини день назвали, тому що до цього часу вже зазвичай з'їдали половину зимових запасів для себе та для тварин. А ще треба було не просто дожити до весни, а й дочекати хоч якогось урожаю.

збір врожаю зернових

Популярні новини зараз

"Війна в Україні завершиться несподівано" – пророцтво монаха з гори Афон

Фанати засудили Могилевську за заохочення доньки: "Не зробили висновків..."

Готуйте свої гаманці: українцям з 1 липня збільшать виплати, кому пощастить

Через це пройдуть всі чоловіки: українцям підготували нове правило

Показати ще

Раніше саме 29 січня обов'язково дивилися, чи є в барах достатньо їжі. Якщо її навіть більше, ніж потрібно, то вважається, що тоді буде добрий урожай, а сім'я житиме в достатку. А от якщо половина вже була з'їдена, то намагалися заощаджувати на собі та на тваринах.

Петров день також вважали вовчим, і дуже переживали, коли знаходили зуб цього хижака. А все тому, що є повір'я, що він приносить біди. Та й будь-які предмети, які нагадують вовчі зуби, не варто брати, тому є заборона навіть на розчісування і не можна користуватися ножицями.

Свята 29 січня, фото: ural.org

Проводили також ритуал замикання вогнища, щоб худобу не нападали вовки. Потрібно повісити ланцюги на двері, а до ланцюгів прикріпити стільки каміння чи ключів, скільки у вас тварин. Наші пращури вважали, що Петро є покровителем худоби, тому з його іконою по три рази обходили пташники, корівники та інші подібні споруди. А потім ще й тричі слід було перемістити вікна та двері. Вірили, що це допоможе худобі не хворіти, та й псування ніхто не зможе навести. А хижаки і підійти не посміють.

Апостолу Петру моляться за лікування від хвороб, проводять подібні обряди і обряди, оскільки він проповідями міг зцілити від різних хвороб.

Молитва, церква. Фото: Знай.ua

Що не можна робити

На Петрів день не можна робити кілька речей. Для початку не беріть до рук нічого гострого, особливо якщо це стосується рукоділля або чогось небезпечнішого. Є велика ймовірність завдати собі сильних поранень. Також поганою прикметою вважається побачити ікло вовка. Він принесе лиха. І всім, що на нього хоч трохи схоже, краще не користуватися: ні гребінцем, ні ножицями.

Нагадаємо, що ніколи не робіть цього під час прибирання: 6 найпопулярніших помилок.

Раніше ми повідомляли, що у "Нафтогазі" попередили про зміни в оплаті за використання газу: кого торкнеться.