.З 1 січня 2023 року оплатою відпустки по вагітності та пологах займається Пенсійний фонд України, що зміниться для майбутніх мам.

До 2023 року декретними відпустками займався Фонд соціального страхування України, після того, як структуру приєднали до Пенсійного фонду, тепер виплати по лікарняних та декретних відпустках — це прерогатива ПФУ. Про це повідомляє Міністерство соціальної політики.

Щаслива родина, вагітна дівчина. Фото: Знай.ua

Віднедавна Фонд соціального страхування України було приєднано до пенсійного фонду України, і його територіальні органи виконують функції з соціального страхування. Основні хвилювання викликало побоювання, чи не зміняться умови та розміри їх надання? Умови та розміри виплат не змінились, а деяких — навіть збільшились, — повідомляють у відомстві.

Також у Мінсоцполітики нагадали, скільки триває декретна відпустка, та яку допомог отримують породіллі при народженні немовля.

Популярні новини зараз

Залишать голими та босими: комунальники пообіцяли "не райдужну перспективу" всім боржникам

На ТЦК чекає колапс: терміни поставили в глухий кут

РФ може відкласти наступ через несподівані обставини

Тікали від мобілізації, а потім їли своїх мертвих дітей: українцям нагадали історіїї 100-річної давнини

Показати ще

Лікарняний, зазвичай, видається з 30-го тижня вагітності. Проте жінки, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи (1-3 категорія), можуть піти в декретну відпустку раніше — з 27 тижня вагітності.

Оплачувана відпустка по вагітності та пологах надається на 126 календарних днів, а в разі ускладнень під час пологів або народження двох чи більше дітей — додатково надається 14 календарних днів відпустки.

Для жінок, які є постраждалі внаслідок аварії на ЧАЕС, декретна відпустка дається терміном на 180 календарних днів.

Виплати при народженні дитини - 41 280 гривень. Одноразово допомога виплачується в сумі 10 320 гривень, решта суми виплачується протягом наступних 36 місяців рівними частинами по 860 грн на місяць.

Нагадаємо, ми писали, що українців попередили про важливий чинник, від якого залежить перетин кордону.

Як повідомляв "Знай.ua" українці можуть отримати по 16 тисяч гривень: хто може розраховувати на виплати.

Також "Знай.ua" інформував, доплата 300 гривень до пенсії: хто має право отримати та як це зробити, відповідь ПФУ.