У православному календарі це день вшанування пам'яті мученика Прокопія Кесарійського (Палестинського), читця. Інші назви свята: "Прокопій", "Прокопій зимовий", "Філімон", "Вехостав".

Зазвичай до цього дня вже випадало стільки снігу, що до сіл було не дібратись, легко можна було заблукати серед засніженого поля. Тому на Прокопія виходили мужики надвір і починали протоптувати дороги. А перед тим, як вирушати в дорогу, виставляли на льоду коли з ганчір'ям або соломою. По них дивилися, якщо провалилися в ополонку, то краще такою водоймою не їхати.

За традицією чоловіки їздили по дрова, а коли поверталися, то ремонтували сани та виготовляли їх. Коли всю роботу було закінчено, все село влаштовувало велике свято.

Жінки вранці йшли до лісу за травою ефілією. Вважається, що вона росте лише у снігу і має сильні цілющі якості. Вона може вилікувати від недуг, допомагає дітям бути міцнішими і сильнішими, тому її зазвичай заварювали для дітей.

Травяний чай, фото: Pinterest

Популярні новини зараз

Хто з українців залишиться без пільг у 2024 році

Зміна ціни на електроенергію: у НКРЕКП зробили заяву для споживачів

Відвикайте від опалення: українців просять зробити це до вимкнення, щоб не постраждати

Показники лічильника вже не аргумент: українців змушують платити за світло більше, ніж "накрутили"

Показати ще

А далі готували на всю родину прісні млинці та пироги, ткали, шили, робили чай із шипшини, трав та меду.

Особливу увагу слід приділити цього дня смугастим котам. Якщо вам такий перебіг дорогу, то незабаром у житті настануть зміни. Якщо смужки світлі, зміни будуть добрими, а якщо темні – неприємними. За прикметою, якщо у кота кінчик хвоста світлий, то все вирішиться і скоро всі невдачі підуть.

Народні прикмети на 5 грудня

Дуже важливо простежити, чи не постраждав захист вашого будинку. Це легко перевірити за кількістю пилу. Якщо вона все накопичується, хоча ви часто її витираєте, то будинку потрібно очищення. Свіжі курячі яйця заберуть у нього злу енергію. Прибирайте в будинку, далі візьміть 4 яйця і покладіть по одному в кожен кут будинку. Через три дні їх потрібно викинути подалі від будинку чи закопати.

Що не можна робити 5 грудня

Не можна цього дня лаятись, краще вам стримати свої емоції та бути розсудливими. Не варто позичати нічого сусідам. Тож ви можете віддати їм своє щастя. Постарайтеся не вирушати в далеку дорогу і залишитися вдома. Займіться саморозвитком та почніть робити щось нове. Якщо ви колись хотіли вивчити іноземну мову, то зробіть це зараз.

Нагадаємо, що можна їсти на Різдвяний піст: вірянам показали харчування на щодень, аж до 6 січня.

Раніше ми повідомляли про молитви за сина і дочку до Господа, Пресвятої Діви та Ангела-охоронця: прості слова, щоб уберегти дітей від негараздів.