Чимало українців зіткнулися з втратою документів, переїжджаючи з місця на місце через війну з росією. Деякі з них мають велику важливість, наприклад, в отриманні роботи.

Документи про освіту можна відновити декількома способами. Про це розповіли у Мінреінтеграції.

  • Якщо навчальний заклад знаходиться на тимчасово непідконтрольній території, документ про освіту можна сформувати у "Дії".
  • Якщо ВНЗ, який видав диплом, вже не діє, то заяву про поновлення диплома разом із пакетом документів (копіями диплома та додатка) слід надіслати поштою до Міністерства освіти і науки України за адресою: 01135, м. Київ, пр. Перемоги, 10 або на ящик ez@mon.gov.ua .

ВНЗ. Фото: ZN, ua
ВНЗ. Фото: ZN, ua

МОН визначає вищий навчальний заклад, який займатиметься відновленням втраченого диплома. Інформація у дублікаті відтворюватиметься на основі даних з Єдиної державної електронної бази з питань освіти (ЄДЕБО). Вона формується із 2000 року. Якщо диплом видано раніше або інформація про нього відсутня в базі, то для підтвердження ВНЗ може використати його копію, архівну довідку про навчання чи витяг із журналу видачі документів, - пояснюють процедуру в Міністерстві.

Найскладніші випадки, коли інформації про видачу диплома немає у ЄДЕБО та недоступні архіви. Тоді наявність вищої освіти доведеться встановлювати через суд.

Популярні новини зараз

В Україні легкові авто ТЦК беруть на облік: що загрожує власникам

ПриватБанк зарахує на карти українців від 250 до 25 000 гривень: кому пощастить

Не 3,5 і навіть не 4 грн за кВт: українцям назвали "справедливий" тариф на світло

Друг президента Зеленського Жека Кошовий зізнався, як "виживає" на 2 тисячі баксів у місяць

Показати ще

Суд. Фото: скрін youtube

Для цього можна використати будь-які свідчення. Наприклад, копії документів про навчання або запис у трудовій книжці. Коли суд встановить юридичний факт здобуття відповідного ступеня або рівня вищої освіти, копію цього судового рішення необхідно додати до заяви, з якою доведеться звернутися до Міністерства освіти і науки.

На підставі рішення суду чи офіційного листа певний МОН України навчальний заклад має видати дублікат документа про вищу освіту.

Раніше ми писали про те, хто з українців залишиться без оплати лікарняних: можливі причини та як їх вирішити

Як повідомляв Знай.ua, ціни на АЗС стабілізувалися, але ні краплі не радують: скільки коштуватиме літр бензину, дизеля та автогазу.

Також портал Знай.ua писав, що незважаючи на очікування, картопля знову дорожчає: скільки коштуватиме улюблена пюрешка