У церковному календарі це день вшанування пам'яті двох святих мучеників – брата та сестри Євлампія та Євлампії.

Інші назви свята: "Євлампій", "Євлампій-світильник", "Зимовказівник". У цей день селяни виходили дивитися на місяць, куди він дивиться і по ньому пророкували погоду.

Раніше це був дуже важливий день, коли розщеплювали поліни на скіпки. Це були джерела світла у темний зимовий час. Використовували їх як лампи, щоб займатися рукоділлям і готувати їжу. Хоча скіпки швидко догоряли, і їх заміною займалися діти, але свічки були занадто дорогі, тому їх практично не використовували.

Народні прикмети на 23 жовтня

Цього дня бажано стрибнути парами через багаття. Якщо самому стрибнути, це продовжить молодість та допоможе створити нове життя. Також якщо кинути старі речі в полум'я, то це допоможе позбавитися різних неприємностей і недуг.

Популярні новини зараз

Українці можуть отримати до 3000 гривень на оплату газу: що потрібно зробити

Чоловік знайшов 2,5 млн грн у банках від какао, але не зміг їх витратити: навіть банку не потрібні

Надбавки до пенсії змінюють: від чого залежить

Ірина Сопонару з "Жіночого кварталу" зізналася, скільки тисяч доларів їй потрібно щомісяця для себе: "Це прикро"

Показати ще

Через місяць можна визначити погоду на найближчий час. Якщо ріжки місяця спрямовані північний місяць, то зима скоро прийде. А якщо на південь – погода ще довго буде сирою та зими чекати не варто.

Також 23 жовтня просять у травників заговорену руту. Її потрібно розвісити під стелею будинку. Вона захистить дітей від темних сил, а у тих, хто живе в цьому будинку, загостриться інтуїція. Можна сьогодні також провести захисні обряди та ритуали, прочитати змови від неприємних та лихих гостей.

Щоб до вас у будинок не приходили погані та неприємні люди, слід у цей день купити новий ніж або взяти той, яким не користувалися понад 40 днів. Його встромляють правою рукою в поріг і кажуть: «Хто з лихом у мій дім зайде, той його забере. Хто зі злом на порозі з'явиться, той злістю своєю і подавиться. Хто за добром моїм прийде, той одразу в кайдани потрапить. Амінь».

Потім ножа потрібно покласти поруч із порогом на 10 днів і рік не використовувати його за прямим призначенням.

Що не можна робити 23 жовтня

У цей день є багато обрядів, пов'язаних з вогнем, тож начхати в полум'я не можна. Це великий гріх, за яким почнеться покарання від вогню. Будь-яке багатство буде притягувати неприємності. Чим багатшими ви, тим сильнішими будуть і неприємності. Щоб позбутися цього негативу, потрібно вранці роздати дрібницю жебракам, але в жодному разі не дивіться їм у вічі.

Нагадаємо про ліхтарик для будинку , коли вимкнули світло: який варіант краще вибрати.

Раніше ми повідомляли, що не ховайте пальта: синоптик пообіцяв українцям "бабине літо", сонечко прогріє до 20 градусів.