У неділю, 16 вересня, православні віруючі вшановують пам'ять святої мучениці Домни Нікомідійської.

Також у цей день відзначається народне свято Домна Доброродна.

Наші пращури помітили, що в цей день наші пращури помітили, якщо у цей день спекотні сніжинки, то зима буде холодною. Все, що вважалося непотрібним, старим і старим, увечері було прийнято спалювати разом з бадиллям від картоплі. У народі вірили, що таким чином можна отримати удачу і благополуччя на рік вперед.

Водночас у деяких місцях цей обряд проводили зовсім по-іншому. Так, у будинок приносили різні старі пожитки, і також вважали, що це призведе до достатку та успіху.

Популярні новини зараз

Надбавки до пенсії змінюють: від чого залежить

Українцям пообіцяли велику індексацію пенсій: на скільки виростуть виплати

Курців схватить удар не тільки по легенях: 1 жовтня сигарети злетять в ціні

Три категорії пенсіонерів, кому піднімуть виплати

Показати ще

У селах і селах на стовпи біля воріт, біля ґанку, під дзьоби біля даху хліва й на колі навколо городу слов'яни розвішували "відмітки" – зношені ноги. Як свідчить прикмета, це взуття відведе не лише пристріт, а й нечисту силу від усієї родини, господарства та худоби.

Також православна церква цього дня згадує апостола від сімдесяти Діонісія Ареопагіта, єпископа Афінського. Інші назви свята: "День Діонісія", "Позимовий Денис - хвацького ока бережись", "Осінні лихоманки".

Що не можна робити 16 жовтня

Не дивіться у дзеркало, щоб не накликати на себе 40 бід. Будьте обережнішими на вулиці, може причепитися лихоманка, і ви занедужаєте надовго. Не дивіться в очі карооким людям, вони можуть випадково наврочити вас. Не підбирайте монети на дорозі та інших грошей - залишитеся без власних.

Народні прикмети на 16 жовтня

Приказки та прикмети

  • Якщо хмари темні та пливуть низько, це означає, що скоро буде похолодання та снігопад.
  • Якщо галки збилися в зграї і галасували, то кілька днів буде ясна і тепла погода.
  • Перелітаючі з місця на місце зграйки горобців говорять про те, що незабаром настане негода.
  • Якщо миші копають нори на південний бік – зима буде холодною.
  • Денис потягнув день униз.
  • Катальник Денис сонце скочує вниз.

Нагадаємо про молитви за сина та дочку до Господа, Пресвятої Діви та Ангела-охоронця: прості слова, щоб уберегти дітей від негараздів.

Раніше ми повідомляли, що в жодному разі не робіть цього з хлібом: проблеми зі здоров'ям та життям ходитимуть по п'ятах.