У церковному календарі це день пам'яті мученика Кіпріана та мучениці Юстини. Інші назви свята: "Кіпріан та Устина", "Купріянів день", "День Устиньї", "День очищення від народжень".

Також це був день Мамонта Вівчарника, бо вважали, що святий Мамант захищає кіз та овець. Тому намагалися худобу не виганяти вранці надвір, щоб тварини не захворіли. Готували найчастіше страви з козиного молока і несли частину до храмів, щоб худоба була плідною. А ось на ринок краще не ходити та грошей не чіпати, інакше вкрадуть.

Ринок, фото: Знай.ua

Бажано не одягати і яскраві речі, щоб не приваблювати до себе пристріт. Білий одяг навпаки може захистити від злого погляду. Для дівчат було чудове повір'я, що якщо розплести коси та повісити стрічки на дерева, то їх потім заберуть птахи, а натомість принесуть гарного нареченого. Вважалося, що викопана картопля, якщо її покласти до кишені, допоможе від ревматизму.

День насправді не дуже добрий. Але сьогодні можна очиститись від настанов і позбутися злих духів. Обов'язково потрібно прочитати відповідну молитву, щоб не напали біси. Чоловікам треба политися Купріяну, а жінкам – Устині. Зазвичай, біси кидаються на п'яниць, грішників та лихослівців. Кажуть, що пиякам біси показуються у своєму справжньому вигляді, жахають, не дають їсти та спати. Тож краще сьогодні не пити.

Популярні новини зараз

Військовий розповів, скільки працівників ТЦК були на фронті: "Вони навіть не знають, що це"

Просто так до школи не пустять: встановлюють суворі правила – перевірятимуть усіх

Надбавки до пенсії змінюють: від чого залежить

Як мобілізовані "з вулиці" насправді воюють: одкровення з фронтових реалій

Показати ще

Можна вже йти в ліс за опеньками та рижиками. Ці гриби відмінно підійдуть для сушіння та засолювання, для багатьох страв та їх нескладно збирати. Але якщо хочете зібрати цілий кошик рижиків, то потрібно вклонитися кожному грибу, а для опеньків потрібно просто знайти гарний пеньок у лісі.

Також день ідеально підійде для вишивки, шиття та іншого рукоділля.

Багато молодих дівчат, які були посватані до Покрови, з 15 жовтня починали готувати собі посаг: ткати тканини з льону для побутових потреб, в'язати, шити одяг, вишивати рушники та святкову сукню. Молоді хлопці вже у вечорах не брали участі, бо треба було займатися роботами у батьківських будинках.

Нагадаємо, що українцям назвали головні речі, які знадобляться за загрози окупації: повний список.