28 серпня ми відзначаємо Успіння Пресвятої Богородиці – день закінчення земного життя святої Діви Марії, матері Ісуса Христа.

Цього дня добігає кінця Успенський піст, що розпочався 14 серпня - у день Винесення чесних дерев Животворчого Хреста Господнього, відомого в народі як Маковей. Знай.ua дізналися цікаві подробиці з історії цього свята і як правильно його зустріти.

Митрополит Епіфаній - фото ПЦУ

Історія свята – з 431 року

Свято Успіння є одним із найдавніших Богородичних свят. Відзначається він як велика урочистість у східних християнських церквах – православній, католицькій та вірменській.

Цікаво, що за християнською традицією назва цього свята ототожнює не сумно історичну подію – смерть Матері Божої, а щось інше смислове наповнення.

Популярні новини зараз

ТЦК заблокували водійські права: чи можна повернутися за кермо

Ви подивитесь на лічильники і не повірите очам: як прибрати кілька кубів до кінця місяця без порушень

"Працював усе життя, а користі - нуль": чи можуть українські пенсіонери продати свій стаж

В Україні впроваджують новий спосіб оплати за тепло: що тепер робитимемо

Показати ще

Успіння, чи інакше сон, символізує, передусім, те, що кожен православний християнин має вірити, що він, вмираючи, воскресне.

"Як Господь Ісус Христос воскрес, як Пресвята Богородиця через 3 дні воскресла, так і кожна людина. Тому Пресвята Богородиця, перебуваючи лише уві сні 3 дні, воскресла і перебуває зараз із Господом нашим", - розповів Знай.ua старший викладач кафедри богослов'я та філософії КПБА, кандидат богословських наук, священик ПЦУ Михайло Омелян.

Якщо заглибитись в історію свята, то воно почало набирати такої популярності у 431 році після Вселенського собору християнської церкви – Ефеського собору. Тоді воно називалося ще святом Матері Божої.

"У той час говорили про те, що це Мати Божа, тому що деякі люди не визнавали Пресвяту Богородицю в цій іпостасі. Однак, ми знаємо зі Святого Письма і Святого Передання, що вона дійсно Мати Господня" , - пояснює священик Михайло Омелян.

Таким чином, до сьогодні свято є дуже величним, популярним і в Україні дуже урочисто відзначається.

Церква, Митрополит Епіфаній - фото ПЦУ

"Промінь" радості є й у втраті близької людини

Успіння непросто є відзначенням історія даної події, а й несе певний посил до людей.

Насамперед це стосується моменту великої втрати близької людини - практично кожен з нас стикався з цим складним періодом. Хтось втрачав кохану людину, хтось - батьків, дідусів чи бабусь. А зараз, у війні, яку розв'язала росія, ми прощаємось із рідними та близькими ще частіше.

Церква - фото ПЦУ

Кожна людина відчувала цей сум і має побачити радість.

"Сум зазвичай полягає в тому, що ми фізично вже не бачимо наших рідних, а радість - в тому, що в цей момент жива душа цієї людини постає перед Богом. Тому, коли ми втрачаємо рідних, ми повинні пам'ятати, що як Пресвята Богородиця воскресла і перебуває з Богом, також кожна улюблена нами людина воскресне і перебуватиме з Господом" , - каже кандидат богословських наук, священик ПЦУ Михайло Омелян.

А далі, згідно з віруваннями Православної церкви, ми зустрінемося в Царстві Господньому.

Як святкувати: що важливо зробити

Не менш важливим є дотримання певних традицій святкування Успіння.

"Ввечері 27 серпня на всенічному чуванні ми чутимемо піснеспіви, які стосуються свята. Також за всенічним чуванням ми зможемо помолитися. Це буде підготовкою до наступного дня, коли кожен християнин зможе причаститися тіла і крові Господа нашого Ісуса Христа під час Літургії" , - священик ПЦУ Михайло Омелян.

Митрополит Епіфаній - фото ПЦУ

Ті, хто не зможе відвідати ці заходи у храмі, теж можуть правильно відзначити.

Це полягатиме у відповідальному ставленні до всіх завдань, які необхідно зробити людині 28 серпня – починаючи від робочих справ та закінчуючи особистими. Доповненням має стати прочитана молитва до Богородиці.

Церква, богослужіння - фото ПЦУ

"Однак, якщо ми вдаватимемося лише до формальностей - тобто прийти заради того, щоб тільки поставити свічку в храмі - то, звичайно, це буде неправильно. А якщо ця свічка супроводжуватиметься також і молитвою за наших рідних, наших померлих близьких, тоді це буде правильним відзначенням свята", - каже кандидат богословських наук, священик Михайло Омелян.