В Україні в черговий раз намагаються запустити систему електронного пропуску через державний кордон

Піший перехід на українсько-польському кордоні. Фото: скрин відео

Про це повідомив прем'єр-міністр України Денис Шмигаль.

Варто зазначити що ідея запровадження електронної черги на кордоні не нова. До війни її двічі намагались запровадити, проте так вона і не запрацювала.

Як відомо, у 2020 році на пункті пропуску "Краківець", кордон з Площею, хотіли повністю скасувати "живу чергу", а натомість запустити електронну. Послуги мали бути платними, вартість становила 15 євро.

Популярні новини зараз

Дніпровська дівчина-хатико повернулася, але тепер вона нападає на людей

Два тарифи на воду: нові ціни встановили для мешканців багатоповерхівок та приватного сектору

На школи тепер чекають масові перевірки: батьки домоглися свого

Українцям видають 3600 грн на місяць: виплата тимчасова, варто поспішати

Показати ще

Планувалось, що водії мали б можливість заздалегідь забронювати місце у черзі, або безпосередньо на пункті пропуску. А у випадку, якби функціонувала б "жива черга", електронна мала йти поза колійкою.

Проте проєкт відклали, тоді у Львівській ОДА повідомили, що не вдалося домовитися з власниками землі та інвесторами, щоб облаштувати сервісну зону біля кордону.

Ще один проєкт із запуску електронної черги так і не відбувся на кодоні з Угорщиною, ПП "Ужгород-Вишнє Нємецке". Це був проєкт міжнародної допомоги, на нього мав виділити кошти уряд Естонії. Проте дотепер інформації про цей проєкт немає.

Також 9 грудня 20221 року урядом було прийнято рішення про запуск експериментального проєкту "Електронна черга перетину кордону". Планувалось до 2023 року обладнати такою системо три пункти пропуску та виділити на це 225 млн грн.

А 12 серпня 2022 року Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль на своєму ТГ-каналі написав про запуск "електронної черги на кордоні". Він зауважив, що зараз це особливо важливо для бізнесу прискорити товарообіг.

"Прискорення проходження на пунктах пропуску людей, автівок і вантажів сприятиме активізації роботи бізнесу та збільшенню товарообігу. Що особливо важливо зараз", - написав він.

Також прем'єр поставив завдання прискорити процес запуску цієї послуги та вжити низку заходів для її реалізації. Проте дати або орієнтовних строків, коли саме вона має запрацювати у повідомленні не вказано. А також поки невідомий механізм, за яким вона буде працювати.

Крім того, стало відомо, що на таке облаштування електронної черги планується коштом грантів та на гроші партнерів, зокрема Польщі.

Нагадаємо, автомобілістам з України ускладнили виїзд за кордон: повний перелік необхідних документів.

До слова, якщо свідоцтво про народження видане в іншій країні: озвучено правила перетину кордону з дітьми.

Раніше ми писали, чи можна виїхати закордон чоловіку, якого знято з військового обліку: пояснення Держприкордонслужби України.