За пропозицією НБУ в україні хочуть запровадити новий збір розміром 10% для операцій з обміну валюти, яка буде спрямована на імпортні закупівлі

Курс долара. Фото: скриншот YouTube

Про це повідомив народний депутат Україні Ярослав Железняк на своєму ТГ-каналі.

Як він зауважив, така ініціатива належить Національному банку України. Потім цю ініціативу підтримали в Офісі президента, а саме заступник з економічних питань Ростиславом Шурмою.

Концепція авторів проєкту полягає у наступному:

Популярні новини зараз

Росія готується до масштабного наступу: коли чекати нової атаки

Будуть під постійним обстрілом: астролог вказав, на які міста чекає пекельний тиждень

Готуйте гаманці: українцям за лічені дні підвищать тарифи на комуналку, що подорожчає

Готуйте документи: "Укрпошта" розпочинає виплати до 3 тисяч гривень

Показати ще

"Як писав раніше, це буде не мито 10%, а збір на валютообміні операції для купівлі імпорту. Стосуватися це буде лише бізнесу, тому на звичайні операції картками громадян (фізиків) закордоном він не розповсюджується."

При цьому він зауважив, що на операції з капіталом, наприклад, відсотки по кредитах, повернення кредитів це положення розповсюджуватись не буде. Плити збір будуть лише представники бізнесу, тобто юридичні особи, фізичних осіб це не стосуватиметься.

Стосовно цін на паливо, то варто зазначити, що ніяких виключень для нього проєктом не передбачено, каже народний депутат.

А це означає, що на імпортований бензин та інші види палива зросте ціна мінімум на 10%. Навряд чи трейдери захочуть втратити 10% заробітку, щоб заплатити його державі при купівлі за кордоном палива.

Крім палива, введення такого збору означає додаткове навантаження на споживачів, адже, крім зростаючої інфляції, яка до кінця року може становити 31,1% ще додатково зростуть ціни на імпортні товари мінімум на 10%.

При цьому Железняк зазначає, що запропоновані норми можуть не дати того ефекту, на кий розраховані, адже в їх механізм передбачає багато шляхів ухилення, щоб не сплачувати даний збір.

Нагадаємо, українців попередили про 10 банків, які опинилися на межі банкрутства: хто в зоні ризику

Як повідомляв "Знай.ua" який сезонний фрукт став найдоступнішим в Україні: актуальні ціни у продавців.

Також "Знай.ua" інформував, що на українців чекає важка осінь: економісти попереджають про зростання цін на хліб і зернові.