Успенський піст - один із найкоротших періодів утримання від їжі серед 4-х постів за рік.

Дізнайтеся про правила харчування у цей період. Які продукти дозволяють мирянам? І що їсти не можна? Пропонуємо календар харчування під час Успенського посту 2022 року.

Період Успенського посту

Закінчення літа знаменує 2 тижні тілесної та духовної підготовки до свята Діви Марії, яка все своє земне життя дотримувалася суворої помірності в їжі. І за 3 дні до свого Успіння вона перестала вживати їжу зовсім. І почала пити тільки воду.

У неділю, 14 серпня, православні святкують Медовий Спас. Ця дата знаменує також початок Успенського посту.

Медовий Спас: Facebook

Популярні новини зараз

Тарологиня розповіла, чи впораємося ми із російськими "Цирконами"

3G в Україні більше не буде: до чого готують мобільні оператори

Переказ з картки на картку будуть жорстко контролювати: як можуть заблокувати картку

Показники лічильника вже не аргумент: українців змушують платити за світло більше, ніж "накрутили"

Показати ще

Утримуватися від вживання в свій раціон заборонених для посту продуктів харчування мирянам доведеться лише 14 днів. Присвячено цей період Успінню Пресвятої Богородиці, який припадає наступного дня після закінчення посту, – 28 серпня.

Під час будь-якої утримання від їжі важлива не тільки відмова від деяких продуктів харчування та дотримання пісного меню, але також тілесна та духовна помірність. Важливо не влаштовувати рясні застілля, галасливі гуляння. І намагатися більше вдаватися до духовного життя, читати молитви, каятися в гріхах.

Успенський піст 2020: харчування по днях, скрін - YouTube

Вважається, що ті віряни, які дотримуються обмежень цього посту, наслідують Саму Богородицю. Давайте дізнаємося про обмеження та дозволи цього періоду утримання від їжі: коли їдять рибу? чи можна пити вино? Пропонуємо календар харчування Успенського посту 2022 року.

Правила харчування під час Успенського посту

Календар харчування кожного посту особливий. У кожного є спільні риси, але водночас і свої особливості. Цього року, втім, як і всі попередні та наступні, на Успенський піст припадають 2 церковні свята: Медовий та Яблучний Спас.

Адже дати їхнього святкування, як і посту, присвяченого Пресвятій Богородиці, незмінні. Перший та останній день Успенського посту – це завжди фіксовані дати у церковному календарі. На Перший Спас миряни приносять традиційно до храмів на освячення меду та випічки з маку, бо цього дня ще й свято Маковія.

У Другий Спас освячують яблука та інші плоди. Яблучний Спас збігається зі святом Преображення Господнього. Це велика дата для вірян, що дозволяє вживання риби. У решту днів посту її їсти не можна.

Як правило, під час будь-якого посту з раціону віруючого виключається м'ясо, ковбаса та інші м'ясні вироби. Не можна їсти яйця, сметану, молоко, сир, рибу, а також морепродукти.

Тобто раціон має включати хліб, овочі, фрукти, пісні супи, каші. Проте факт підготовленості до помірності від звичної їжі має вирішуватися залежно від індивідуальних особливостей людини окремо. Тут відіграє роль фактор стану здоров'я.

Успенський піст 2020: харчування по днях, фото - Рexels

Календар харчування Успенського посту

Серпень місяць багатий на овочі та фрукти, насичені вітамінами. Абсолютно не випадково ще одна народна назва, яка закріпилася за цим постом, - Ласун. Адже зараз удосталь є кавунів, динь та іншіх смаколиків.

Календар харчування у період серпневого 2-тижневого посту наступний:

14, 17, 21, 24, 26 - сироїдіння.

15, 16, 22, 23 - гаряча їжа з олією.

18, 20, 25, 27 - гаряча їжа без олії.

19 – дозволяється риба та вино.

Не варто забувати, що піст – це ніяк не дієта. У період утримання від їжі надзвичайно важливим є духовне життя мирян. Дотримуючись цих особливостей, православні зможуть стати ближчими до вищих небесних сил.

Маковея, початок Успенського посту, кадр з відео

Нагадаємо, Успенський пост у 2022 році: як допомогти Україні перемогти шляхом спілкування з Богом, що можна їсти в цей період.

Раніше ми повідомляли про молитви, які допоможуть упоратися з болем кожному українцю: можна читати будь-коли доби.